Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Кристофър Нолан за „Дюн“: Ще създаде ново поколение фенове

Не се наложи да ги убеждавам, „Уорнър Брос“ веднага се съгласиха за втора част, споделя Дени Вилньов

Повечето от пустинните сцени в „Дюн“ са заснети в Уади Рам, Йордания.  - Кристофър Нолан за „Дюн“: Ще създаде ново поколение фенове

Повечето от пустинните сцени в „Дюн“ са заснети в Уади Рам, Йордания.

Дни след премиерата на „Дюн“ публиката е във възторг от естетиката на научно-фантастичния епос на режисьора Дени Вилньов. Мнозина определят филма като рядко явление в киното – комерсиална продукция с арт очарование, въпреки че излиза от киногиганта „Уорнър Брос“, обелязва „Холивуд Рипортър“. Това мнение споделя и Кристофър Нолан, режисьор на някои от най-харесваните блокбъстър филми на съвремието ни, сред които и научно-фантастичния „Интерстелар“ (2014).

Нолан и Вилньов бяха гости на подкаста на Американската гилдия на режисьорите „Directors Cut Podcast“, за да обсъдят как се създава подобна мащабна творба – задача с повишена трудност, предвид че предишните опити за адаптация на „Дюн“ не са определяни като добри.

„Дюн“ е перфектният брак между игралното кино и компютърно създадените визуални ефекти – коментира Нолан. – Всяка сцена е завладяваща и мисля, че филмът ще създаде ново поколение фенове, които никога не са чели книгата и може би сега ще го направят. Това е изключителна творба, изпитах лукса да я гледам вече няколко пъти и всеки следващ път откривам нови неща, нови детайли от света на „Дюн“. Начинът, по който филмът е заснет, е категорично за големия екран. Голямо удоволствие и истински подарък за филмовите фенове по цял свят. Много ти благодоря за това, Дени.

„Дюн“ на Вилньов покрива само част от романа на Франк Хърбърт и режисьорът вече е заявявал своите намерения да продължи историята. Преди това обаче „Уорнър Брос“ и „Леджендъри“, двете студиа зад заглавието, трябва да одобрят проекта, но експертите очакват това да се случи след няколко дни, когато компаниите вече ще имат ясна представа за приходите от боксофиса и дали продължението си заслужава от финансова гледна точка.

„Втора част на филма е нещо, което предложих на студиото веднага, защото имах усещането, че опитът да наблъскам цялата история в един филм ще бъде грешка. Не се наложи да ги убеждавам, съгласиха се веднага“, разказва Вилньов.

Но противно на представите на режисьора, от студиото отказали да финансират едновременно двата филма, не се съгласили и на вариант, в който продукцията на продължението започва веднага след края на снимките на първия филм. Днес режисьорът е по-скоро облекчен от отказа на студиото:

„Сигурно щях да умра – смее се той. – Много се радвам, че не стана така, нямаше да имам силите веднага да започна работа по продължението.

Измерването на комерсиалния успех несъмнено ще бъде затруднено от факта, че „Уорнър брос“ реши да пусне филма едновременно на голям екран и онлайн – практика, която компанията възприе за целия си календар за 2021 г., пише „Холивуд Рипортър“. Миналата година Нолан и Вилньов публично заявиха недоволството си от хибридния начин на разпространение.

По-нататък в разговора Нолан споделя, че веднага познал една от локациите, на които се развива действието в „Дюн“ – Уади Рам, пустинна долина в Йордания, която през годините е служила за много „извънземни“ пейзажи. Там са снимани два филма от „Междузвездни войни“, „Аладин“, „Марсианецът“ и „Лорънс Арабски“.

Вижте още: HABEMUS ДЮН!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах