Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Критичният директор на „НетИнфо“ освободен

Христо Христов отстранен, след като сигнализира за намеса в редакторската политика на сайтове в медийната група

 „Нова Броудкастинг Груп“ оценява постиганото от него и му благодари за работата в компанията“, се казва в съобщението за освобождаването на Христо Христов. Снимка: Личен архив - Критичният директор на „НетИнфо“ освободен

„Нова Броудкастинг Груп“ оценява постиганото от него и му благодари за работата в компанията“, се казва в съобщението за освобождаването на Христо Христов. Снимка: Личен архив

Христо Христов, сигнализирал за засилена намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарик нюз“, е освободен от „НетИнфо“, част от която са въпросните сайтове. В съобщение до медиите, което информира за назначаването на нов финансов директор и прокурист в групата, е оповестено и уволнението на Христов.

„С решение на Съвета на директорите на Нетинфо Христо Христов е освободен от позицията „изпълнителен директор“. „Нова Броудкастинг Груп“ оценява постиганото от него и му благодари за работата в компанията“, се казва в съобщението.

Христов, който притежава 3% от „НетИнфо“, съобщи за проблема в публикация в „Гонг“, откъдето в края на май напуснаха всички спортни журналисти от „Дарик“, последвали главния редактор на спортния сайт Николай Александров. Александров подаде молба за напускане, причината за която бе обяснена от колегата му Томислав Русев като намеса в редакционната политика след идването на новите собственици на медийната група братя Домусчиеви.

„От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност“, написа Христов.

Америка за България

„Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по „взаимно съгласие“, обяснява Христов.

От „Нова Броудкастинг Груп“ реагираха със съобщение до медиите, в което отхвърлят твърденията на Христо Христов и се твърди, че изявлението на директора на „НетИнфо“ е опит „за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори“.

В интервю за „Капитал“ Христов заявява, че Александров е уволнен „без ясна аргументация“:

„Когато получих нареждане, че трябва да освободя Ники Александров от позицията главен редактор на „Гонг“, опитах да реагирам така, както съм си представял, че моите служители ще реагират на моите странни нареждания, а именно, опитвайки се да разбера мотивацията зад едно такова решение, плана за действие и т.н. Увериха ме, че е за по-добро, и даже за много кратко им повярвах Веднага обаче се разбра, че се опитват да освободят Ники без ясна аргументация (през последните години сайтът, за който Ники Александров отговаря, се представя страхотно), без обезщетение, чрез натиск, въобще по един много непрофесионален начин за човек, който от 12 години е главен редактор на екипа. Ники, разбира се, беше доста погнусен и разочарован от целия подход на компанията и реши да подпише „взаимното съгласие“. Аз от своя страна отказах да подпиша“.

Христов казва и че е запазил дела си в „НетИнфо“, не го е продал преди да отправи критики:

„Това е важно да се отбележи. Заявих позицията си, когато акциите не са продадени и парите не са в джоба ми. Тоест противно на това, което пишат кафявите медии, аз нямам интерес от компрометиране на „НетИнфо“ като дружество“.

Христов заяви, че отказва да разпише подадената молба за напускане на Николай Александров. Но веднага след това на неговото място бе назначен Бисер Тошев, редактор от сайта „Спортал“, обявен като мениджър „Съдържание и развитие“ на „Гонг“. Десет дни по-късно е отстранен и Христов.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3