Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Критичният директор на „НетИнфо“ освободен

Христо Христов отстранен, след като сигнализира за намеса в редакторската политика на сайтове в медийната група

 „Нова Броудкастинг Груп“ оценява постиганото от него и му благодари за работата в компанията“, се казва в съобщението за освобождаването на Христо Христов. Снимка: Личен архив - Критичният директор на „НетИнфо“ освободен

„Нова Броудкастинг Груп“ оценява постиганото от него и му благодари за работата в компанията“, се казва в съобщението за освобождаването на Христо Христов. Снимка: Личен архив

Христо Христов, сигнализирал за засилена намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарик нюз“, е освободен от „НетИнфо“, част от която са въпросните сайтове. В съобщение до медиите, което информира за назначаването на нов финансов директор и прокурист в групата, е оповестено и уволнението на Христов.

„С решение на Съвета на директорите на Нетинфо Христо Христов е освободен от позицията „изпълнителен директор“. „Нова Броудкастинг Груп“ оценява постиганото от него и му благодари за работата в компанията“, се казва в съобщението.

Христов, който притежава 3% от „НетИнфо“, съобщи за проблема в публикация в „Гонг“, откъдето в края на май напуснаха всички спортни журналисти от „Дарик“, последвали главния редактор на спортния сайт Николай Александров. Александров подаде молба за напускане, причината за която бе обяснена от колегата му Томислав Русев като намеса в редакционната политика след идването на новите собственици на медийната група братя Домусчиеви.

„От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност“, написа Христов.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по „взаимно съгласие“, обяснява Христов.

От „Нова Броудкастинг Груп“ реагираха със съобщение до медиите, в което отхвърлят твърденията на Христо Христов и се твърди, че изявлението на директора на „НетИнфо“ е опит „за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори“.

В интервю за „Капитал“ Христов заявява, че Александров е уволнен „без ясна аргументация“:

„Когато получих нареждане, че трябва да освободя Ники Александров от позицията главен редактор на „Гонг“, опитах да реагирам така, както съм си представял, че моите служители ще реагират на моите странни нареждания, а именно, опитвайки се да разбера мотивацията зад едно такова решение, плана за действие и т.н. Увериха ме, че е за по-добро, и даже за много кратко им повярвах Веднага обаче се разбра, че се опитват да освободят Ники без ясна аргументация (през последните години сайтът, за който Ники Александров отговаря, се представя страхотно), без обезщетение, чрез натиск, въобще по един много непрофесионален начин за човек, който от 12 години е главен редактор на екипа. Ники, разбира се, беше доста погнусен и разочарован от целия подход на компанията и реши да подпише „взаимното съгласие“. Аз от своя страна отказах да подпиша“.

Христов казва и че е запазил дела си в „НетИнфо“, не го е продал преди да отправи критики:

„Това е важно да се отбележи. Заявих позицията си, когато акциите не са продадени и парите не са в джоба ми. Тоест противно на това, което пишат кафявите медии, аз нямам интерес от компрометиране на „НетИнфо“ като дружество“.

Христов заяви, че отказва да разпише подадената молба за напускане на Николай Александров. Но веднага след това на неговото място бе назначен Бисер Тошев, редактор от сайта „Спортал“, обявен като мениджър „Съдържание и развитие“ на „Гонг“. Десет дни по-късно е отстранен и Христов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах