Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Критикът на Путин засипван с проклятия и фекалии в интернет

Андрей Макаревич от Машина времени е обвиняван от сънародниците си, че помага на фашистите в Украйна

Лидерът на „Машина времени“ не обича грубата Путинска пропаганда. - Критикът на Путин засипван с проклятия и фекалии в интернет

Лидерът на „Машина времени“ не обича грубата Путинска пропаганда.

Андрей Макаревич от култовата група „Машина времени“ открай време има търкания с Путин. През 2013-а, още преди санкциите, Крим и кризата с Украйна, музикантът написа до руския президент няколко отворени писма, в които критикуваше политиката му.

Тази година Макаревич си навлече още повече гнева на Кремъл, след като защити Киев в конфликта с Москва и направи серия концерти в украински градове. „Своеволието“ му възмути депутатите от Думата, които започнаха процедура по отнемането на държавните награди на Андрей Вадимович. В спора се намеси примата Алла Пугачова, която защити правото на мнение на Макаревич. На диаметрално противоположна позиция застана кинорежисьорът Никита Михалков. Той засипа с хули Макаревич, призова за отнемане на отличията му и дори сравни концертите му в Украйна с турне в окупираните от фашистите територии по време на Великата отечествена война…

Основното прегрешение на лидера на „Машина времени“ е, че според него събитията в Украйна се представят в Русия тенденциозно и едностранно. Хората са плашени с „разни фашисти и бендеровци“, които уж мачкат нещастното руско население в Украйна. „Не обичам такава груба пропаганда, защото тя ми напомня за най-лошите времена“, каза през пролетта Макаревич.

Сега, в началото на есента, нищо не се е променило за един от най-известните и обичани музиканти още от времето на СССР. Концертите му в Русия се отменят един след друг, обикновено „по организационни причини“. Политиците продължават да го обвиняват, че ходи в Украйна, „за да помага на фашистите“, макар той да е обяснявал многократно, че посещава единствено бежанци и деца. Вестник „Комсомолская правда“ публикува материал с Facebook статус на Макаревич, в които „Заслужилият артист на РСФСР“ (1991) и „Народният артист на Руската Федерация“ се оплаква, че постоянно среща омраза и неразбиране.

„Влизам в мрежата и обикновено ме засипват с планина от фъшкии и проклятия. Фекалиите летят по всякакви поводи – да кажем моя фотография или някакво мое изказване (а напоследък аз не говоря – армия от тролове върши това вместо мен). И ето, излизам от дома, летя в друг град или просто се разхождам из Москва. И картината се променя на 180 градуса – хората се усмихват, стискат ми ръка, казват „благодаря“ – понякога шепнешком, понякога гръмогласно. Такива хора срещам по 20-30 на ден. Както казва Билжо (бел. авт. – Андрей Георгиевич Бильжо, руски художник-карикатурист, дипломиран психиатър с 10-годишен стаж), трябва да помислим по тази тема“, скоро написа във Facebook Макаревич.

Руснакът Макаревич може да изнася свободно концерти в Украйна, но не и в родината си.

Руснакът Макаревич може да изнася свободно концерти в Украйна, но не и в родината си.

Преди дни музикантът представи новата си песен, която феновете му нарекоха „Моя страна сошла с ума“ (Моята страна полудя). Самият Андрей Вадимович още не й е дал заглавие. Той я изпълни премиерно на благотворителна вечер, която организира в полза на фонда на д-р Лиза „Справедливая помощь“, набиращ средства за доброволци и пожарникари, пострадали при пожари. Съвместното изпълнение на Макаревич и на поетесата, музикант и композиторка Светлана Сурганова напълни касите на организацията с над половин милион рубли (около 20 000 лв.).

Въпреки благотворителната инициатива, лидерът на „Машина времени“ продължава да бъде обвиняван от сънародниците си, че „помага на фашистите“. И както винаги и навсякъде по света, особено злъчни са форумците, които криейки се зад своята анонимност, не пропускат за обидят музиканта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС