Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Критиката: „Домът на Дракона“ надмина всички очаквания

Първият сезон се оказа предистория на предисторията, оценена с главозамайващ рейтинг

Финалът на десетия епизод показа, че драконите не се чувстват роби на своите ездачи и не винаги им се подчиняват.   - Критиката: „Домът на Дракона“ надмина всички очаквания

Финалът на десетия епизод показа, че драконите не се чувстват роби на своите ездачи и не винаги им се подчиняват.

ВНИМAНИЕ, текстът разкрива съдържанието на епизод 10 от „Домът на Дракона“!

Драконите най-сетне затанцуваха. След сравнително бавен сезон, който внимателно заплиташе семейната интрига между двете семейства на крал Визерис, гражданската война между наследниците му е неизбежна. Финалният епизод на „Домът на Дракона“ тръгнa на 24 октомври и няколко часа след премиерата вече има висок рейтинг от 9,4/10 в IMDb.

„Черната кралица“ е брилянтна кулминация на първия сезон, гласи консенсусът на критиците. Десетте епизода побраха 19 години семейна травма, две десетилетия, в които фигурите заемаха местата си и се готвеха за убийствен гамбит. Решена на всяка цена да запази завета на баща си и да води кралствата далеч от война, след смъртта на баща си, нероденото си бебе и убийството на втория си син, Ренира разбира, че пътят към мира е затрупан завинаги.

Въпреки високите рейтинги на сериала досега, някои зрители все пак възроптаха за скоростта на развитието на действието. На някои се стори твърде бързо, на други – твърде бавно. За вторите шоурънърът Райън Кондал дава надежда и обещава, че действието във втория сезон ще се развива с по-високо темпо. Досега сериалът наблягаше на изграждането на персонажите, на представянето на моментите, които ги разделят и обединяват, но това ще се промени в бъдеще, казва той в интервю за „Сънди Таймс“:

„Ще стигнем и до спектакъла – казва Кондал. – Но първо трябваше да разберем взаимоотношенията между хората, преди да ги хвърлим във война. Вторият сезон ще стигне ритъма, който имаха средните сезони на „Игра на тронове“, но това ще бъде изстрадано и зрителите ще усетят трагедията, тъй като се постарахме да ги вкараме в историята.“

Първият сезон се оказа предистория на предисторията, пише Стюарт Херитидж в „Гардиън“– сериалът обеща, че ще разкаже Танца с драконите, гражданската война, която потапя Вестерос в кръв и пепел, но за десет епизода зрителите видяха едва началото ѝ, и то в последните минути на финалния епизод. Ако това беше сериал за Първата световна война, първите десет часа щяха да са посветени на убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд, прави сравнение критикът. Въпреки тази забележка, Херитидж дава 4/5 звезди на десетия епизод.

„Очевидно ще минат няколко години, преди да разберем дали това детайлно изграждане на света си е заслужавало – пише критикът. – Но това, което може да заключим още сега, е, че сезонът е запазил най-доброто за най-накрая. Отне време, но към края на сезона моторът най-сетне заработи. Знам, че вторият сезон на „Домът на Дракона“ ще бъде много по-експлозивен от първия и ако това наистина е така, фактът, че цяла една война започна заради объркването на едно име, дори няма да има значение. Но ще видим. „Домът на Дракона“ свърши. Нямам търпение наистина да започне.“

„Черната кралица“ извиси „Домът на Дракона“, отбелязва Дейвид Симс в „Атлантик“.

„Основното ми притеснение е, че „Домът на Дракона“ ще стане още по-макабрен и кървав, потапяйки се още по-дълбоко в особеностите на Танца с дракони. Шоурънърът Райън Кондал обеща, че сериалът ще представи и хумористична страна за в бъдеще, което ще бъде добре дошло, но трудно за вярване насред предстоящата гражданска война. Все пак колкото и да харесвам дворцовите интриги и политическите игри до момента, не мога да отрека, че на сериала му липсват запомнящи се персонажи като Тирион, Церсей, Брон, които поддържаха „Троновете“ пикантни и сочни дълги години наред. Но аз гледах скептично и на идеята да се натъпчат 19 години история в един сезон, за което за моя радост „Домът на Дракона“ вече ме опроверга.“

Началото на войната в сериала започва почти случайно, когато Емънд губи контрол над Вагар и драконът изяжда далеч по-малкия си роднина Аракс и ездача му Люцерис, втори син на Ренира. В Мартиновата „Огън и кръв“ обаче убийството е умишлено и Емънд, който все още носи болката от отнетото си око, целенасочено търси смъртта на племенника си, отбелязва Ерик Кейн във „Форбс“. Вероятно промяната се е наложила, за да изглеждат Зелените малко по-човечни, за да привлекат повече зрители на тяхна страна или ако не това, поне да изглеждат далеч по-малко пресметливи, предполага критикът.

„Това бе силен финален епизод за „Домът на Дракона“ – обобщава той. – Трябва да отбележа, този сериал надмина всички мои очаквания. Създателите на сериала са направили един истински уникален фентъзи сериал. Нищо подобно не е било създавано преди. Тук драмата между персонажите преобладава, историята е по-бавна, зловеща, сериозна и „пораснала“ от „Игра на тронове“.

Втори сезон на сериала със сигурност ще има, както ясно съвсем скоро след успешната премиера на първия епизод. За него обаче най-вероятно ще трябва да се чака до 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90