Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Критиката за „Андор“: Политически трилър с кал под ноктите

Минете ли първите два епизода, това е най-добрият сериал на франчайза от „Мандалореца“ насам

Стелан Скарсгард и Диего Луна (вдясно) в екшън сцена в трети епизод на „Андор“. Снимка: „Дисни +“ - Критиката за „Андор“: Политически трилър с кал под ноктите

Стелан Скарсгард и Диего Луна (вдясно) в екшън сцена в трети епизод на „Андор“. Снимка: „Дисни +“

ВНИМАНИЕ, текстът разкрива сюжета на сериала „Андор“!

„Междузвездни войни“ се разраства с втори спиноф сериал за 2022 г. и пораства дотам, че да предложи не просто поредния космически екшън, а политически трилър. „Андор“ имаше премиера на 21 септември и критиците го описват като първата продукция от франчайза от години насам, насочена към зрялата публика.

„Андор“ е предистория на филма „Rogue One“, който пък бе предисторията на „Междузвездни войни: Нова надежда“. В центъра на историята е Касиан Андор (Диего Луна), бунтовник, който публиката вече познава с успеха му да открадне плановете на Звездата на смъртта. Сериалът обаче се развива пет години преди „Rogue One“, тогава Касиан е обикновен крадец на части от имперски космически кораби. Той напуска родната си планета, но това му носи само неприятности и от дребен крадец Андор се превръща в един от най-търсените хора в империята.

Ако очаквате бърз екшън с галактически преследвания и стрелба с лазерни оръжия, това може би не е сериалът за вас, предупреждава критиката. Смяната в стилистиката явно се приема добре, сочи статистиката – три епизода по-късно „Андор“ има 86% одобрение от специалистите и 82% от зрителите.

Сред актьорския състав правят още впечатление имената на Стелан Скарсгард като Лутен, сътрудник на Андор, Ейдрия Арджона като Бикс – обект на романтични чувства у главния герой, Форест Уитакър като Соу Герера и Дженевийв О’Райли като Мон Мотма.

„Ако търсите нещо по-земно, мръсно и предизвикателно, добре дошли в този безмилостен край на галактиката, където тепърва намират почва семената на бунта, довели до разрушаването на Звездата на смъртта, а друга звезда тъкмо изгрява в лицето на обещаващия Луна“, пише Доминик Патън в отзива си в „Дедлайн“.

Разбира се, знаците, че това все пак е история от една далечна, далечна галактика, не липсват, уточнява критикът – такива са например дребните роли на познати персонажи и различни препратки към други нишки от фолклора на Лукас. Когато сериалът се абстрахира от тях обаче, в основата си може да бъде определен като политически трилър.

Когато приятели и познати си препоръчват сериали, обикновено възниква един повтарящ се въпрос: „От къде започва интересното?“, шегува се Джак Сийл в „Гардиън“. Отговорът при „Андор“ е много лесен: след по-мудните два епизода, третият е истинското попадение.

„С третия си епизод „Андор“ най-сетне добива плътност и се превръща в динамичния шпионски трилър, който ни бе обещан от маркетинг кампанията. Слава богу, този път някой в „Дисни“ е внимавал и първите три епизода бяха качени наведнъж. Ако веднъж минете този начален маратон, ще стигнете до онова, което обещава да е най-добрият сериал на „Междузвездни войни“ от „Мандалореца“ насам“, съветва Сийл и дава 4 от 5 звезди на продукцията.

Шоурънър е Тони Гилрой, най-познат като сценарист на филмите за Джейсън Борн, и е изненадващо, че първите два епизода са по-мудни, изтъква Сийл. В минали свои изяви пред медиите той е заявявал намерението си да не се отдава на „фен сървис“, не угажда на публиката, не води сюжета там, където зрителите очакват, с цел да се качи гледаемостта.

„Резултатът е, че успокояващата носталгия на най-скорошния сериал от „Междузвездни войни“ „Оби-Уан Кеноби“ е бил заменен с нещо по-заплетено и сложно – добавя още Сийл. – Тази история е с кал под ноктите и студена кръв във вените. Първите два епизода са почти изцяло натоварени със задачата да опишат атмосферата, и успяват да създадат убедително една сенчеста дистопия.“

„Андор“ оставя усещането, че създателите му имат много и различни киноинтереси, пише Майк Хейл в „Ню Йорк Таймс“ и ги изброява – „Блейд Рънър“, „Аватар“, „Казабланка“, метафори за Виетнамската война…

„Не че има нещо лошо в това. Определящата характеристика на сериала е, че той работи с история от „Междузвездни войни“ и напълно я преобразява във визуално и атмосферно отношение. Тук няма извънземни с обемни протези, щурмоваци в пластмасови костюми и екзотични пейзажи, но има хора (или хуманоиди) в невзрачни униформи в очукан, градско-индустриален фон. Утежнената с костюми серийна космическа опера тук е заменена от праволинейно научно-фантастично действие с антикорпоративна тематика, почерпена от реалния свят“, казва Хейл в статията си със заглавие „Междузвездни войни“ без междузвездните войни“.

Първият сезон на „Андор“ има 12 епизода, продукцията е била одобрена за два сезона. Следващият епизод ще бъде качен в платформата на „Дисни +“ на 28 септември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg