Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Критикуват фестивала във Венеция за липса на гръмки заглавия

 - Критикуват фестивала във Венеция за липса на гръмки заглавия

Тази година филмовият форум във Венеция (27 август – 6 септември) ще вдигне завеси с „Човекът-птица”, режисиран от мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту. Лента, която проследява живота на залязващ бродуейски актьор, търсещ рестарт на кариерата си.

Посветените, гледали вече този филм, се кълнат, че това е добър салют, с който да стартира фестивалът. Въпреки това организаторите му са доста критикувани, че липсват големи имена и грандиозни филмови заглавия. Така „Венеция 2014” рискува да бъде задмината като събития от последващите фестивали в Торонто и Ню Йорк.

“Състезанието не означава конфликт. Не сме дошли във Венеция, за да си мерим мускулите и за да бъдем победители в надпреварата. Нашата мисия е да подкрепяме качествените филми и техните създатели. Това е нещото, което наистина има значение”, заявява директорът на фестивала Алберто Барбера.

Организаторите на фестивала във Венеция не успяха да осигурят световните премиери на две изключително чакани ленти – „Вроден порок” на пол Томас Андерсън и адаптацията на Дейвид Финчър на бестселъра „Не казвай сбогом”. Тези ленти ще бъдат пуснати официално следващия месец на феста в Ню Йорк.

Въпреки това посетителите на феста ще видят „Good Kill” с участието на Итън Хоук, драмата на Рамин Бахрани „99 дома”, и два филма с участието на Ал Пачино – „Мангелхорн” и The Humbling. Но като нищо може да се окаже, че най-добрият филм е някой, който се движи извън обсега на радара. Спомнете си „Храна за душата” на Фатик Акин, спечелил „Златна палма” преди 5 години. Сега Акин показва новия си The Cut.

Макар да не разполага с кой знае колко помпозни заглавия, Барбера твърди, че ще се опитат да създадат от дефекта ефект: “Не харесвам идеята да се правят фестивали, на които да присъстват само големи и доказани имена и да се прожектират филми, които може да бъдат видяни и на другите форуми. Нашата цел е да сме едни изследователи на новото.”

Председателят на журито Александър Десплат допълва, че този фестивал се прави, за да се открият нови лица, нови гласове, нов материал за филмиране: „Надяваме се да намерим мощни и оригинални гледни точки. Затова този фестивал съществува, да открива нови обекти.”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС