Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Рамщайн“ под обстрел заради „нацистки“ сцени в новото си видео

Клипът към „Deutschland“ прeсъздава историята на Германия – рицарите, концлагерите, горенето на книги и Хитлер

С пресъздаването на сцени от концлагер „Рамщайн“ успяха да предизвикат скандал преди още да са пуснали официалното видео към новата си песен. Снимка: Стопкадър от „Deutschland“ - „Рамщайн“ под обстрел заради „нацистки“ сцени в новото си видео

С пресъздаването на сцени от концлагер „Рамщайн“ успяха да предизвикат скандал преди още да са пуснали официалното видео към новата си песен. Снимка: Стопкадър от „Deutschland“

Рок групата „Рамщайн“ пусна нова песен, наречена просто „Deutschland“ (Германия), но клипът към нея бе сметнат за проява на твърде лош вкус от редица слушатели. Деветминутно видео към сингъла пресъздава 2000 години история – от Античността до концентрационните лагери и Хитлер. Музикантите влизат в различни роли, пеейки за противоречивите си чувства към собствената си германска идентичност.

Видеото бе анонсирано с кратък откъс в социалните мрежи, разпространен часове преди премиерата на клипа в Ютюб. В него членовете на групата са показани като концлагеристи в познатите раирани униформи от Холокоста и с примки около вратовете. Един от тях носи на ревера жълтата звезда на Давид, посочва „Дойче Веле“.

Двадесет и един часа по-късно видеото е гледано над 7 млн. пъти. Еврейски активистки групи и някои политици веднага реагираха на краткия сегмент от клипа, споделен във Фейсбук, а медиите заговориха за „нацистки скандал“. „Рамщайн“ са отишли твърде далеч с пресъздаването на сцени от Холокоста, твърдят критиците им.

„Използването на Холокоста за маркетингови цели е неморално и укорително“, смята Йозеф Шустер, председател на Централния съвет на евреите в Германия.

Феликс Клайн, начело на Комисията по антисемитизъм в немското правителство, е на същото мнение и споделя, че използването на Холокоста като начин за вдигане на продажбите е „безвкусна експлоатация на артистичната свобода“, както и „преминаване на червената линия“.

Клипът е „срамен и нежелан“, гласи позицията на израелското външно министерство, допълвайки, че групата „използва Холокоста за рекламни цели“.

Откакто „Рамщайн“ е основана през 1995 г., скандалите са неразделна част от творческия път на музикантите. Във видеа, текстове и албуми присъстват теми като некрофилия, садо-мазохизъм, сексуално насилие или тормоз. Но на зрителите като че ли убягва факта, че критиката на реалността, подобно на скандалите, също е част от творческата линия на групата.

А в този клип критиката е много – Германия е представена като властна чернокожа жена-канибалка, която ражда и отглежда кучета. Тя не само яде, но и е изяждана в сцена от клипа, който напомня на скандалния пърформанс на Ода Жон в Националната галерия. Легнала на маса, Германия бива разкостена и алчно поглъщана.

Песента не е реклама на фашизма, а точно обратното, отбелязва „Шпигел“:

Никога преди „Рамщайн“ не са се разграничавали толкова много от национализма“, пише анализаторът Арно Франк, задавайки въпроса защо активистките групи не критикуват така яростно блокбъстъри като „Изход: Богове и царе“ и „Списъкът на Шиндлер“, които с цел печалба използват различни части от световната история.

Германия, сърцето ми е в пламъци, искам да те обичам и да те прокълна“, пее вокалистът Тил Линдеман и завършва със „свръхмощна, свръхизлишна, изморена от свръхчовеци“.

Сингълът „Deutschland“ е от едноименния студиен албум на „Рамщайн“, който ще излезе на 17 май – десет години след предишния.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg