Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Крият голи статуи в Рим заради иранския президент

Прибират зад плоскости скулптури в Капитолийските музеи, за да не обидят Хасан Рухани

Политически коректният ход срещна масово неодобрение в социалните мрежи, където бе наречен „абсурд“ и „унизително сервилно поведение“. - Крият голи статуи в Рим заради иранския президент

Политически коректният ход срещна масово неодобрение в социалните мрежи, където бе наречен „абсурд“ и „унизително сервилно поведение“.

Италианците цензурираха самите себе си, за да направят по-комфортно посещението в страната им на иранския президент Хасан Рухани. Във вторник държавният глава се срещна с папа Франциск във Ватикана. Друга спирка от визитата му беше в прочутите Капитолийски музеи – заради госта класически голи скулптури бяха скрити с бели плоскости, за да не обидят мюсюлманския лидер.

Според италианската информационна агенция АНСА, цитирана от Си Би Ес, статуите са били скрити в знак на уважение към Рухани, който е първият ирански президент на посещение в страната от 20 години насам.

Политически коректният ход срещна масово неодобрение в социалните мрежи, където бе наречен „абсурд“ и „унизително сервилно поведение“. Други запитаха дали италианските власти въобще са поставили пред Рухани въпроса за потъпкването на човешките права в страната, която управлява.

На официалната държавна вечеря в чест на Рухани в понеделник не е било предложено традиционното италианско вино. Това обаче, за разлика от покриването на скулптурите, е стандартна практика – и в Европа, и в Съединените щати алкохолът остава извън менюто при посещения на ислямски лидери.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90