Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Крият колко е откраднато в Съюза на писателите

Отказват да покажат резултатите от ревизията

 - Крият колко е откраднато в Съюза на писателите

Ревизията в Съюза на писателите е приключила, но временното ръководство крие от членовете на СБП какви са резултатите. Писателят Никола Инджов разкри пред „Площад Славейков“, че води битка да му предоставят данните, които да даде за проверка на независим външен експерт.  

Ревизията в писателското сдружение се наложи заради подозрения, че са източени милиони левове от сделки по времето на предишния предсетадел Николай Петев. Той почина през октомври 2013 г. и остави след себе си съмнения за отклонени средства от продажби на имоти, от твърде скъпи ремонти на сгради – собственост на Съюза. По негово време са изчезнали документи, както и стотици картини на стари майстори. Само от продажбата на сграда на „София прес“ на бул. „Цариградско шосе“ в касата на писателите е трябвало да влязат 1,2 млн. лв. Там обаче има едва 50 000 лв., твърдят членове на сдружението.

Никола Инджов, който е член на Управителния съвет на Съюза, разкри, че стотина членове на сдружението са написали „кърваво писмо” до временното ръководство, в което настояват да им се предоставят потулените документи по сделките на Николай Петев. Документи обаче не успяват да получат. Сега опитват да видят поне изводите на фирмата, която е направила одит на СБП. Но попадат в лабиринтите на кореспонденция с главния секретар и счетоводителя на Съюза.

Вижте откъси от писмата, които си разменят:

Никола Инжов:

„Във връзка с мое искане за свободен достъп до Протокола за извършената ревизия на СБП, получих с дата 20 май 2014 г. по електронна поща следния формален отговор: „Господин Инджов, на самия протокол пише, че не може да се изнася извън Съюза на българските писатели. Можете да се запознаете с него само на място” .

Няма нормативна разпоредба, забраняваща получаването на копия от такива документи, след като не става въпрос за класифицирана информация или т.н. фирмена или търговска тайна. Още повече, че УС има право да получава копия от сключени договори и първични счетоводни документи за собствен (на отделните членове на УС) анализ.“

Отговорът от СБП:

Г-н Инджов, уведомяваме ви, че съгласно изискванията на ревизорите – стр. 1-2 от Доклада за проведената ревизия, цитираме: „Този доклад е изготвен единствено за нуждите на СБП. Той е изпратен само до Възложителя при условие, че няма да се копира, да се прави позоваване на него или оповестява изцяло или отчасти, освен за целите на провеждането й, без нашето предварително писмено съгласие.“поискахме от тях писмено съгласие да ни предоставят електронен вариант, който да Ви изпратим. Позовавайки се именно на тези две страници, където изрично са упоменали условията, при които ни предоставят хартиен носител, получихме отказ от тяхна страна.“ Подписано е от главния секретар на СБП Христо Ганов и счетоводителя Мильо Герганов.
Писмо на Никола Инжов т 23 май 2014:

„Несъстоятелен е вашият отговор на моето искане за прочит на Доклада. Аз настоявам не за друго, а за прочит в моята привична писателска обстановка, както и заради евентуални консултации с финансови и юридически специалисти извън СБП. Като член на Бюрото на УС на СБП имам права и отговорности, предвидени от конкретни текстове от Устава на СБП, на които съм се позовал в писмото ми до Главния секретар, Председателя на Комисията по етика и Председателя на Контролната комисия… От вашия отговор става ясно, че Главният секретар на СБП умишлено заобикаля Устава на организацията и заедно с Главния счетоводител препоръчва по случая разпоредби на външни лица.“

Отговор от СБП:

Г-н Инджов, в предишното си писмо Ви обяснихме защо не можем (а не че не искаме) да ви изпратим Доклада за проведената ревизия, тъй като ревизорите категорично се противопоставиха на подобно действие. В цитираните от Вас членове от Устава никъде не е посочено, че членовете на управителни органи имат привилегията да изнасят документи от сградата на СБП. Бих искал да ви информирам, че са уведомени всички членове на Управителния съвет и шестима от тях вече се запознаха с Доклада в „привична писателска обстановка“ в сградата на СБП, включително и Председателят на Контролната комисия. Уведомен е и Председателя на Комисията по етика….“ Подпис: Христо Ганов.

Източници от Съюза на писателите разкриха, че фирмата, извършила одита на сдружението, е констатирала следното:

„Изискахме да ни бъдат представени за разглеждане протоколите от заседания на Контролната комисия, но същите не ни бяха представени, без обяснение за причината на отказа“.

„За 2009, 2010, 2011 няма сметкоплан, което е нарушение на чл.5, ал.1 от ЗСЧ. Извод – В СБП до средата на на 2012 година не са били изготвяни и одобрени от ръководството предвидените в счетоводните нормативни уредби вътрешно-нормативни документи.“

Почивната база на СБП в Хисаря – вила „Петрович“, дарение от сем. Петрович, е оценена на 30 000 лв. Сградата е триетажна с жилищна площ 306 кв. и двор 2 400 квадрата. За ремонта й Съюзът на писателите е плащал два пъти на фирма „Сердика 22“ ЕООД. На 23.07.2013 са платени 189 394 лв. с ДДС. Следва нов договор със „Сердика 22“ ЕООД за довършителни работи до ключ срещу 206 167 лв. с ДДС. Общо за ремонта са платени 395  561 лв. Според хора от сдруженитео обаче, ремонтът не е довършен.

За жалост, писмата, които си пишат в Съюза на писателите, нямат литературната и историческа стойност на писмата на най-талантливите ни автори, които сме изучавали и в училище. Днес епистоларното творчество на българските писатели се върти около парите. На 7 юни това може да се промени, защото СБП ще направи втори опит да си избере нов председател. Предишният път – на 18 януари, не успя, тъй като никой от кандидатите не събра гласовете на повече половината участници в гласуването.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg