Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Крият от талибаните артефакти от музеите в Афганистан

Те не само рушат, но и продават ценности на черния пазар, твърди служител на Националния музей в Кабул

Чиния с изображение на Кибела, впрегнала лъвове, Ай Ханум, II
в. преди Христа. Снимка: Уикипедия - Крият от талибаните артефакти от музеите в Афганистан

Чиния с изображение на Кибела, впрегнала лъвове, Ай Ханум, II в. преди Христа. Снимка: Уикипедия

Музейните работници от Националния музей на Афганистан през последните месеци са опаковали и изпратили на тайни безопасни места повечето от наличните експонати. Това разкрива в интервю за „Арт Нюзпейпър“ неназован източник от музея в Кабул, пожелал анонимност поради опасения от репресии.

След като музеят е пострадал при бомбено нападение през 1994 г., а през 2001 г. талибаните са унищожили много от ценните артефакти, музейните експерти са разработили протокол за действие в извънредни условия, който сега е влязъл в ход. Артефактите са били опаковани и са скрити в тайници. Плановете са съобразени с вида заплаха.

Според източника на „Арт Нюзпейпър“ талибаните не само унищожават паметници, но и продават нелегално исторически ценности на черния пазар.

Специалистите от музея са убедени, че въпреки уверенията на талибаните, че този път ще се отнасят с уважение към археологическото наследство на страната, много скоро ще започнат отново да рушат.

„В краткосрочна перспектива цялата култура може и да не бъде разрушена, но повече ме безпокоят последствията в средна и дългосрочна перспектива. Те могат да нанесат вреди и на без това травмираната страна, в която едва израсна едно поколение, което успя да се възползва от достъпа до културно наследство. Това чувство на надежда току-що беше унищожено. Но историята се развива циклично и нито едно правителство не е вечно. Да се надяваме, че културата в Афганистан е потънала в сън и ще се събуди отново, когато положението се промени“, казва пред изданието анонимният музеен служител.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg