Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Крият зад жив плет паметника пред НДК

Монументът „1300 години България“ засега остава

Общината е решила да остави временно рушащия се паметник, но като го скрие зад ограда с пълзящи растения. Обществената поръчка ще струва четвърт милион лева. Снимка: Румен Добрев - Крият зад жив плет паметника пред НДК

Общината е решила да остави временно рушащия се паметник, но като го скрие зад ограда с пълзящи растения. Обществената поръчка ще струва четвърт милион лева. Снимка: Румен Добрев

Паметникът пред НДК ще бъде скрит зад жив плет, става ясно от обществена поръчка, обявена от Столична община.

В края на миналата година бе взето решение за демонтиране на монумента „1300 години България“, наричан от софиянци с многоъгълно неофициално име. Скулптурите от него ще бъдат поставени в нова среда в столицата. А конструкцията ще бъде изхвърлена.

Авторът Валентин Старчев се опита да спре този процес с жалба в Административния съд, но магистратите не й дадоха ход.

Сега Общината е решила да остави временно рушащия се паметник, но като го скрие зад ограда с пълзящи растения, съобщава БГНЕС. Обществената поръчка ще струва близо четвърт милион – 240 хил. лв. Дължината на растителната ограда ще е около 70 метра, а средната височина 12 метра. Вдигането на стената трябва да стане най-късно до края на лятото. Средствата ще бъдат от бюджета на Дирекция „Зелена система“ на общината.

В момента тече ремонт на фонтана и водните каскади пред НДК, който се очаква да приключи до края на юни. Цялостното обновление на парка около Двореца на културата ще струва 13,5 млн. лв. Районът трябва да придобие завършен вид до средата на октомври месец.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Ще бъде съборен

Bookshop 728×90