Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ксения Собчак отива на съд заради думата „инфоцигани“

Искат от водещата обезщетение от €1,2 млн. в полза на Федералната национално-културна автономия на руските цигани

Ксения Собчак в стопкадър от видеото за инфоциганите - Ксения Собчак отива на съд заради думата „инфоцигани“

Ксения Собчак в стопкадър от видеото за инфоциганите

В расизъм и ксенофобия бе обвинена телевизионната водеща Ксения Собчак за документалния ѝ разследващ репортаж, наречен „Инфоцигани“, съобщава „Газета.ру“. Собственикът на учебен център за работа на фондовата борса Сергей Бриз настоява тя да плати 100 милиона рубли (около 1,2 млн. евро), които да бъдат в полза на Федералната национално-културна автономия на руските цигани. Бриз е публикувал своето искане в Инстаграм, където заявява, че е подал съдебен иск срещу журналистката. Според него терминът „инфоцигани“ носи расизъм и ксенофобия.

Определението обаче не е измислено от Собчак. Това е общоприето руско название за хората, които продават курсове, тренинги, книги и други обучителни материали, които не носят никаква реална ценност. „Инфоциганите“ определят себе си като инфобизнесмени, бизнестреньори, коучъри, мотиватори и т.н. Филмът на Ксения Собчак разобличава този феномен, превърнал се в доходоносна индустрия и говори основно за инфлуенсъри и знаменитости, които продават „лекции“ и „семинари“ онлайн, без това наистина да носи полза за клиентите им.

Все пак Бриз се обръща към Ксения Собчак с думите:

„Вие използвате националността като обида, като символ на измама и мошеничество, оскърбявайки цялата етническа циганска група в Русия, която наброява почти 800 хил. души“.

Той настоява Собчак да се извини публично за използваната дума.

Телевизионната водеща, дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, която се ползва с огромна популярност в Русия и дори беше четвърта на президентските избори през 2018 г., коментира в своя Телеграм, че е очаквала подобна критика, „защото винаги някой може да се обиди, да не разбере хумора“. Тя подчертава, че терминът не е измислен от нея.

„След 4,5 милиона гледания очаквахме възмущение от продавачите на въздух – казва Собчак. – Но животът е неочаквано нещо.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах