Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Куба предлага да върне 264 млн. евро дълг на Чехия в ром

Задълженията са от Студената война

Ако офертата бъде приета, любителите на пивото в Чехия ще имат запас от кубински ром за повече от сто години. - Куба предлага да върне 264 млн. евро дълг на Чехия в ром

Ако офертата бъде приета, любителите на пивото в Чехия ще имат запас от кубински ром за повече от сто години.

Ексцентрично предложение получи Чехия от Куба – да им върнат дълг, останал от Студената война, в ром. Офертата на социалистическата държава може да накара кредиторите си да пеят „Йо-хо-хо” по целия път към Чешката централна банка, отбелязва британският „Телеграф“.

Новината идва от финансовото министерство на Чешката република. От там съобщават, че кубинските власти са предложили да изплатят свои стари задължения на стойност 264 млн. евро с „алкохолни“ вноски. Ако това бъде прието, любителите на пивото ще имат запас от кубински ром за повече от сто години. Според чешката статистическа служба вносът от Куба на ром през 2015-а е на стойност 1,9 милиона евро.

Михал Зуровец, говорител на чешкото Финансово министерство, казва, че Прага все пак предпочита поне част от дълга да бъде върнат в пари.

„Телеграф“ посочва, че се е случвало и друг път държава да предлага плащане на дълг в продукти – в миналото Северна Корея е настоявала да погаси дълг от 9,5 млн. евро в женшенови продукти. А през 1993-а Русия предлага на Нова Зеландия ядрена подводница и два изтребителя МиГ срещу опрощаване на дълг от 100 млн. щатски долара, натрупан заради внос на млечни продукти.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90