Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Куба срещу САЩ в Хавана с прийоми от Студената война?

Вашингтон изтегля 60% от персонала на посолството си на острова заради акустични атаки

Американското посолство в Куба бе открито през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Куба срещу САЩ в Хавана с прийоми от Студената война?

Американското посолство в Куба бе открито през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ отзовават по-голямата част от сътрудниците на своето посолство в Куба, съобщава Би Би Си, базирайки се на източници в американското правителство. Американската преса съобщава за акустични атаки срещу служителите в дипломатическата мисия. Над 20 дипломати вече са съобщили за проблеми със здравето си. Освен това се съобщава, че за американците не е желателно да посещават Куба, тъй като има данни, че граждани на САЩ са били подложени на подобни акустични атаки и в хотели.

Миналата седмица държавния секретар на Рекс Тилърсън обяви, че решението дали да се закрие цялото американско посолство в Куба подлежи на обсъждане. Неофициално, американските дипломати твърдят, че срещу тях е използвано определено устройство, което може да излъчва силен звук на честота извън диапазона, чуван от човека. Но все още няма доказателства за това.

В резултат на тези загадъчни звукови атаки персоналът на посолството преживява гадене, замаяност, имаше случаи на леко мозъчно сътресение и няколко оплаквания от загуба на слуха. Освен хора от персонала на американското посолство са пострадали и двама канадски граждани.

През юни тази година президент Доналд Тръмп обяви частичен отказ от политиката на Барак Обама за сближение с Куба, но все пак бе решено новооткритото пред 2015 г. посолство на САЩ в Хавана да остане.  Сега обаче това вече не е толкова сигурно. Пред „Асошиейтед прес“ американски служители са казали, че на всички сътрудници е било наредено да напуснат посолството, там остава само аварийният персонал.

Кубинските власти отричат да предприемат каквито и да е атаки срещу дипломатите и нарекоха 60-процентното съкращение на щата прибързано.

„Ние считаме, че решението на Държавния департамент на САЩ е прибързано и смятаме, че това ще окаже влияние върху двустранните отношения, по-специално, за сътрудничество по въпроси от взаимен интерес“, съобщи ръководителят на отдел САЩ в Министерството на външните работи на Куба Хосефина Видал Ферейро.

Причината за за заболяванията остава мистерия, но улики за това какво би могло да е случващото се може да се намерят в шпионските анали на Студената война, съобщава сайтът „Слейт“. Изданието припомня как през 70-те години съветските власти започват да облъчват американското посолство в Москва с микровълнови лъчи – което, според „Асошиейтед прес“ по онова време, причинява здравословни проблеми сред служителите.

Представителите на Държавния департамент тогава са били озадачени защо руснаците правят това.
Само че няколко много високопоставени служители въобще не са били в недоумение. Както припомня авторът на текста в „Слейт“, Фред Каплан (написал през 2016-а книгата „Тъмна територия: Тайната история на кибер войната“): Съединените щати и Съветският съюз бяха ангажирани в игра на шпионин срещу шпионин.

По онова време руснаците са пренасочвали своите комуникационни системи от радиосигнали към микровълнови предавания. Радиосигналите са били отклонявани от йоносферата по целия свят; Агенцията за национална сигурност (АНС) е можела да ги лови с големите си антени от почти всяко място. За сметка на това, микровълните изминават много по-къси разстояния; антените трябда да са на линията на лъча, за го прихванат. В отговор АНС и ЦРУ изпращат шпиони зад Желязната завеса, за да инсталират подслушвателни устройства, маскирани като пътни знаци, телефонни стълбове и други подобни обекти.

На 10-ия етаж на американскито посолство в Москва АНС разполага с голям набор от устройства за електронно разузнаване. В град с няколко небостъргачи десетият етаж предлага панорамна гледка, така че приемниците на микровълновите предавания успяват да прихващат телефонни разговори между висши съветски представители, включително и с председателя на КПСС Леонид Брежнев, докато обикалят града в лимузините си.

В КГБ започват да подозират какво се случва. И решават да върнат жеста, обстрелвайки на микровълнова честота прозорците на десетия етаж на посолството – все още не е ясно точно защо. Може би за да демонстрират, че знаят какво правят американските шпиони; или пък за да неутрализират микровълновите им приемници; или за да слушат слушат разговорите зад прозорците на 10-ия етаж.

В крайна сметка Фред Каплан признава, че не знае – и затова не го твърди – че кубинците обстрелват американските дипломати с някакъв вид лъчи в в отговор на неизвестни американски разузнавателни операции. Но подчертава, че е доста вероятно кубинските комуникации все още да са базирани на съветски технологии от 70-те години. И американските шпиони да ги прихващат с технологии от същия период.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg