VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кубчета, перки, бутони и един подарък (снимки)

Триъгълните ограничители по „Граф Игнатиев“ няма да бъдат премахвани, твърдят проектантите

В една част на „Графа“ ограничителите са триъгълни, по-надолу са квадратни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Кубчета, перки, бутони и един подарък (снимки)

В една част на „Графа“ ограничителите са триъгълни, по-надолу са квадратни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Дизайнът на столичната улица „Граф Игнатиев“ вече се променя през няколко пресечки. Ограничителите, които от КАТ са поискали да бележат зоните за пешеходци и за трамвая в т.нар. споделено пространство, вече са поне два варианта – в една част са кубчета, в друга – триъгълни призми, а на завоя на „Алабин“ вече са бутони.

Триъгълните ограничители няма да бъдат премахвани, обясни пред „Площад Славейков“ архитект Радомира Методиева от студио А.Д.А. Облите ограничители, оказва се, не са част от техния проект за ремонт в центъра на София – те ограничават трамвайното трасе от автомобилното. А кубчетата и триъгълните им версии ще бележат зоните за трамвая и пешеходците.

От А.Д.А. са се отказали от квадратните призми, но такива все още има в някои зони на „Графа“.

Междувременно един от търговците е решил да боядиса кубчето пред своя магазин като подарък и от „Джи Пи Груп“ са го заплашили с глоба, защото е увредил „тяхно имущество за стотици хиляди левове“. Търговецът цитира думите им пред „Площад Славейков“, че до предаването на обекта всички елементи от ремонта на „Графа“ се водели имущество на „Джи Пи Груп“. И сега е в очакване да бъде глобен за боядисаното кубче.

Америка за България

За този подарък ще има глоба. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

И той, и негови съседи от близките магазини непрекъснато снимат етапите на ремонта и се опитват да общуват със строителите на обекта, показвайки им проблемите. Един от тях е водата, която в дъждовно време заобикаля шахтата и образува локви по протежението на улицата. Потоци течаха по „Графа“ и в петъчния следобед – работници миеха с водоноски улицата и обсъждаха защо водата отказва да влезе в предвидения улей.

Водата по „Графа“ отказва да влезе в улеите и заобикаля шахтите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Тук кубовете преминават в триъгълници. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Триъгълните призми все още не са наредени еднакво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В улея се поставят бутони. Нагоре продължава с триъгълни призми, а надолу има кубчета. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Новите бутони по „Алабин“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg