Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Куче робот ще пази руините на Помпей

Спот ще следи за опасности от срутване на останките от античния град и ще изследва иманярските тунели

Кучето робот Спот ще следи за състоянието на археологическия парк. Снимка: Археологически парк Помпей - Куче робот ще пази руините на Помпей

Кучето робот Спот ще следи за състоянието на археологическия парк. Снимка: Археологически парк Помпей

Куче робот на име Спот ще помага в поддръжката на археологическите останки в Помпей, съобщават местните сайтове за туризъм. Спот ще изследва античния град, като основни негови задачи ще бъдат намирането и докладването за структурни проблеми с руините и за рискове за безопасността на посетителите. 

Четирикракият робот е поредната иновация в Помпей, след като през 2013 г. ЮНЕСКО заплаши, че ще добави забележителността към списък със световно наследство в опасност, ако италианските власти не впрегнат повече усилия в опазването му.

Спот, разработка на американската компания „Boston Dynamics“, може да достига включително до малки ниши, затова е от особено значение за „събирането и записването на информация, полезна за изследването и планирането на спасителни действия“, казват от археологическия парк. Целта е да се „подобри качеството на наблюдението на вече изследваните зони и да задълбочим познанията си относно развитието на реставраторските или спасителни дейности, като по този начин ще опазим не само целостта на руините, но и ще осигурим безопасността на работниците“, допълват от институцията.

Подобна технология досега не е прилагана в археологически паркове, твърди пред „Гардиън“ Габриел Цухтригел, директор на забележителността. Освен със Спот, експерименти са били проведени и с летящ лазерен скенер, който сканира триизмерно цялото пространство на парка.

„Технологичният напредък в света на роботиката, и по-конкретно изкуственият интелект и автономните системи, доведе до решения и иновации, досега типично свързвани с индустриалната и производствената сфера – коментира Цухтригел. – Досега такива технологии не бяха намирали приложение в археологическите обекти заради сложната околна среда и голямата площ.“

Дрон с лазерен 3D скенер и куче робот вероятно целят да убедят ЮНЕСКО, че Помпей не бива да бъде обявяван за културна ценност в опасност. Снимка: Архуологически парк Помпей

Друга задача на Спот ще бъде да изследва подземните тунели, изкопани от т. нар tombaroli (иманяри), които в продължение на години изнасят ценности от руините, за да ги предлагат на черния пазар. Набезите им не са така успешни от 2012 г. насам, когато италианската полиция затегна контрола върху незаконната търговия с артефакти и изкуство. Тунелите обаче и до днес опасват Помпей, а това създава опасност за разкопките, отбелязва Цухтригел.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах