Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Куче-търсач на трюфели откри антично съкровище

По нашите земи имане вече се намира, дори когато тръгнеш на лов за трюфели. - Куче-търсач на трюфели откри антично съкровище

По нашите земи имане вече се намира, дори когато тръгнеш на лов за трюфели.

Куче, обучено за търсач на трюфели, откри имане от антични монети, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.  

Съкровището е от 16 сребърни монети от едър номинал (тетрадрахми), сечени в т. нар. Първа македонска област на Рим. Монетите са отлично запазени.

Душейки за трюфели, кучето завело стопанина си до място в гората на Западна Стара планина, твърди Димитров. Човекът, помолил името му да остане анонимно, започнал да копае, но заедно с трюфелите от земята се показало и сребро. Монетите вероятно са били в платнена или кожена кесия, която е изгнила с времето и са били цялото богатство на среднозаможен тракиец по онова време, предполага Димитров.

Съгласно Закона за културното наследство стопанинът на кучето ще получи възнаграждение за това, че е предоставил ценностите на музея доброволно. Освен молбата да не се съобщава името му, откривателят на имането настоял да не се посочва и точното място, където го е открил.

Заедно с имането директорът на НИМ е получил и парче трюфел. В отговор Димитров платил три пържоли за кучето-иманяр.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах