Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Кухнята“ на баща и син Люцканови

В Младежкия театър поставят пиеса на Арнолд Уескър, един от Сърдитите млади хора на Великобритания

Режисьорът Владимир Люцканов (вдясно) по време на репетиции на "Кухнята". - „Кухнята“ на баща и син Люцканови

Режисьорът Владимир Люцканов (вдясно) по време на репетиции на "Кухнята".

„Кухнята“ на Арнолд Уескър вече ухае в Младежкия театър. Повече от 40 години, след като на същата сцена пиесата е поставена от проф. Николай Люцканов, сега със същия текст се заема синът му Владимир Люцканов.

В спектъкъла ще чуем нов превод на текста на Уескър от 1957 г. – дело на Златна Костова. По сценографията ще работят Венелин Шурелов и Елица Георгиева, а костюмите ще прави Марина Янева. Консултант на представлението ще бъде Ути Бъчваров.

Актьорският състав е от над 30 души, в ролите влизат Искра Донова, Стефан Мавродиев, Кристина Янева, Койна Русева,  Ярослава Павлова, Вихър Стойчев, Мартин Смочевски, Мая Бабурска, Никола Стоянов, Николай Луканов, Рая Пеева, Севар Иванов и др.

„Кухнята“ е първата пиеса на Арнолд Уескър – един от прочутите Сърдити млади хора на Великобритания. Поставена за пръв път през 1959 г., тя не слиза от сцените вече повече от 60 години, аплодирана и е била в над 30 държави.

Пиесата е поставена през 1973 г. от Николай Люцканов също на сцената на Младежкия театър. Емблематичен за времето си, спектакълът е игран повече от десетилетие. Действието в него се развива в кухнята на популярен лондонски ресторант, където ежедневно се хранят стотици хора. Изпълнена с черен хумор и яростно представяне на забързаното ежедневие за готвачите и персонала – творбата демонстрира начина, по който работата определя кои сме, принуждава ни да пренебрегваме собствените си желания и ни показва как това никога не минава без последствия.

Премиерата на „Кухнята“ в Младежкия театър ще бъде в края на април.

Снимка от постановката на Британския национален театър, 2011 г.

Сцена от постановката на „Кухнята“ в Британския национален театър, 2011 г.

 

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg