Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кукери гонят злото в Борисовата градина

За втора поредна година „Сурва“ ще се проведе в София

Софийското издание на „Сурва“ ще се проведе на 8 януари. Началото е в 12 ч. Снимка: Столична община - Кукери гонят злото в Борисовата градина

Софийското издание на „Сурва“ ще се проведе на 8 януари. Началото е в 12 ч. Снимка: Столична община

Кукери ще гонят злите духове в Борисовата градина, част от фестивала „Сурва“. За втора поредна година събитието, което обичайно се провежда на Централния площад в Перник, ще има и софийско издание на 8 януари. Началото е в 12 ч., участие ще вземат над 200 сурвакари, майстори на маски, фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ към Общински младежки дом – Перник и други.

Шумното дефиле ще започне от езерото „Ариана“ и ще продължи до специално изградената сцена на открито в Борисовата градина (на локацията на Парк-театър „Борисова градина“). Ще участват кукери от селата Пещера, Копаница, Светля, Садовик, Кошарево, както и група от пернишкия квартал „Бела вода“.

Маскарадната обредност по „Сурва“ или „Сурова“ се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села. 2023 г. не е изключение, фестивалът ще започне на 27 януари и ще продължи три дни. Обикновено участват сурвакарски маскарадни групи – сурвакари, които играят и обхождат селищата.

Народният празник включва традиционни игри и свързаните с тях обреди. В ритуалите се включват различни персонажи – основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Със сурвакарското пожелание „Да бъде!“ се утвърждава новото начало и желанието за плодородие, благоденствие и благополучие.

Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история и е най-голямото маскарадно събитие на Балканите. Организира се от Община Перник от 1966 г. От 1985 година има статут на международен фестивал. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. – по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник – президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

През 2015 г. народният празник „Сурва“ бе включен в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Гостуването на „Сурва“ в София е част от Календара на културните събитие на Столична община.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg