POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кукери срещу хомофобията на София Прайд

Ще гонят злия дух на омразата към различните пред Паметника на съветската армия

Кукерът, символ на „София Прайд 2017“ - Кукери срещу хомофобията на София Прайд

Кукерът, символ на „София Прайд 2017“

През февруари кукерите излизат по българските улици, за да прогонят злите духове, но тази година ще ги видим и през лятото – на „София Прайд“, в събота, пред Паметника на съветската армия в София. Очакванията към тях този път са да прогонят „злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество“.

„В българските традиции кукерите плашат и прогонват чрез специални магически танци и страшни маски завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните“, обясняват организаторите на прайда.

Кукерите на прайда са метафора на борбата срещу предразсъдъците към различните.

За десета година лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните приятели ще излязат по улиците на София, за да воюват за равни права в обществото. Кампанията тази година е под наслов „Да прогоним предразсъдъците“ и има за цел да повдигне публичен дебат за приемането на различните, а така също и да покаже красотата на толерантното поведение към хората с нехетеросексуална ориентация.

„Промяната на нагласите и възприемането на различна гледна точка отнема време. Но винаги започва отвътре. Да проявиш уважение и да зачиташ правото на някого да бъде различен изисква смелост и воля на духа. Предразсъдъците са дълбоко вкоренени в светогледа на човека и преборването им не е лесно. За да успеем в това начинание, е необходимо да създадем продуктивен диалог и да покажем, че различният от теб не е по-добър или по-лош – той просто е различен“, казват от „София Прайд“.

Днес, след 10 години с присъствието на „София Прайд“ у нас, колкото се навършват и от присъединяването ни към Европейския съюз, много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята сексуалност и полова идентичност – отбелязват организаторите на прайда – но дискриминацията продължава да дели различните в нашето общество. Затова „София Прайд“ настоява запризнаване на престъпленията от омраза на основата на сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс, узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половата самоидентификация и сексуалната ориентация на партньорите и др.

Вижте още: ПИК НА ХОМОФОБИЯТА

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90