Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кукерска магия за прокуждане на Злото

Перник гони зимата от 29 до 31 януари. Програма на фестивала

С пожелания за здраве и късмет, зрителите ще могат да се докоснат до магията на кукерите и да разгледат отблизо страховитите им маски и костюми.  - Кукерска магия за прокуждане на Злото

С пожелания за здраве и късмет, зрителите ще могат да се докоснат до магията на кукерите и да разгледат отблизо страховитите им маски и костюми.

Хиляди се стичат в Перник, за да прогонят Злото и зимата. Фестивалът „Сурва“ се провежда в своята юбилейна 50-а година – и този път неговата кулминация е в карнавалните дефилета в последния уикенд на януари, 30 и 31-и. Над 6000 страховити участници ще излязат на централния площад в Перник, за да прогонят изчадията от пъкъла и студа, но и да впечатлят тълпите от зрители, стекли се от цялата страна и чужбина.

Древната маскарадна традиция ще изпълва града от 29 до 31 януари. Официалното откриване е пред Двореца на културата в петък от 18 ч. с концерта „50 години „Сурва“.

Най-зрелищните гледки обаче са през деня в събота и неделя. Тогава от 10 до 17 часа в Централната градска част се провеждат състезателните фестивални дефилета. В тях участват около представители на 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България, както и гости от Европа, Азия и Африка.

С пожелания за здраве и късмет зрителите ще могат да се докоснат до магията на кукерите, да разгледат отблизо страховитите им маски и костюми и да вкусят традиционни гозби и напитки. Награждаването на най-добрите във фестивала ще стане от 14 до 16 часа пред Двореца. На площад „Кракра“ от 18 ч. е официалното закриване на събитието.

Редом с дефилетата, през уикенда са организирани детски творчески ателиета и програми, изложби, работилница за маски, кулинарни демонстрации и дегустации. Гостите от чужбина също ще имат шанс за изява на втора сцена пред Двореца на културата в събота.

Фестивалът „Сурва“ се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985-а има статут на международен. През 1995-а градът е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Програма на фестивала „Сурва“

surva

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС