POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кукла с купа на главата ни учи на щастие

Японският куклен спектакъл „Дъщерята на самурая“ гостува в „Славянска беседа“

Подигравано от всички, момичето с купа вместо шапка все пак успява да си намери приятел - сина на Шогуна. - Кукла с купа на главата ни учи на щастие

Подигравано от всички, момичето с купа вместо шапка все пак успява да си намери приятел - сина на Шогуна.

Поучителна история за щастието с кукли от Япония ще представи марионетният театър „Такеда“ на Камерната сцена на „Славянска беседа“. „Дъщерята на самурая“ е съвместен спектакъл между родни и японски куклени артисти и ще се играе на 31 октомври.

Представлението е по мотиви от японската народна приказка „Химе с голямата шапка“ и среща публиката с Уме Купичката – тя носи на главата си огромна купа за ориз, но никой не знае причината за това, нито как да я премахне. Всички ѝ се подиграват заради паницата на главата ѝ, и единствено Итароу – синът на Шогуна, става неин приятел. Двамата се впускат в различни препятствия в опит да развалят магията и да отстранят купичката от главата на Уме. Поуката в историята е, че нашето щастие зависи единствено от самите нас.

По „Дъщерята на самурая“ работят японския артист Уатару Караки (познат с артистичния си псеводним Сенджу Такеда) и екип от родни творци. Караки има зад гърба си седем години опит на сцената на кукления театър в компанията на японските марионетки. В спектакъла участват куклените артисти Алек Чурчич, Георги-Маноел Димитров, Денислава Николова и Димитра Попова. Режисьор е Любомира Костова, сценографията е на Мила Дикалова, архитект е Константин Димитров.

За създаването на спектакъла са използвани похватите на японския марионетен театър „Такеда“, а марионетките са изработени с автентични материали от Япония.

Следващата дата за „Дъщерята на самурая“ на 28 ноември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90