Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кукли запълват дупки по английските пътища

Невил Дейтона сам снима своите „пътни инсталации“ и ги разпространява чрез социалните мрежи.  - Кукли запълват дупки по английските пътища

Невил Дейтона сам снима своите „пътни инсталации“ и ги разпространява чрез социалните мрежи.

Колкото и да сме свикнали с дупките по пътищата, когато станат прекалено много, хората излизат на протест или направо спират движението. Оказва се, че и във Великобритания се случва местните власти да забравят да ремонтират пътната настилка. Но там реакциите са по-различни (а и заради климата дупките обикновено са пълни с вода)

Невил Дейтона, гражданин на Суиндън, обърнал внимание на хората, отговорни за запълването на кратерите по пътищата, като започнал да аранжира в тях кукли (или части от кукли), така че калните локви да заприличат на малки езерца или речни вирчета, в които се къпят голи и полуголи красавици, съобщава Би Би Си.

Човекът обяснил действията си с факта, че му писнало от дупки, затова решил да прибегне до „силата на куклите“. Кампанията на Дейтона продължава около три седмици. Първата кукла изчезнала след една седмица, но веднага била заменена с друга. Дейтона купувал куклите от благотворителен магазин, където се продават счупени играчки.

„Така не ми се налага аз да им режа главите“, добавя той.

За всеки случай държал няколко резервни кукли у дома.

По отношение на една от дупките, от местния съвет изпратили писмо на Дейтона, в което му обясняват, че неколкократно са запълвали една от най-големите дупки, но тя всеки път се появявала отново на същото място. Дейтона от своя страна им отвърнал, че след всеки ремонт тя става все по-голяма.

Още една от красавиците на Невил по пътищата на Суиндън. Снимка: Невил Дейтона

Жителите на града се отнасят с ентусиазъм към новаторския почин на Дейтона.

„Всеки път, когато минавам оттук, се усмихвам“, признава една гражданка.

Местните власти са обещали да ремонтират пътното платно.

Изглежда, че „силата на куклите“ работи – поне в Англия. У нас и по света преди време имаше опити дупките по пътищата да се използват за развиване на градинарство и овощарство, предприемчиви хора садяха в тях цветя, зеленчуци и овошки – и ако още са там, някои от тях може би дават вече втора реколта.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg