POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кула от времето на Юстиниан отворена за посещения

Триъгълно укрепление, каквото не се повтаря никъде в Сердика, може да се види в столицата. Придружено е и от място за култура

Снимки: Geo Kalev / Фейсбук, Йорданка Фандъкова - Кула от времето на Юстиниан отворена за посещения

Снимки: Geo Kalev / Фейсбук, Йорданка Фандъкова

Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика е вече отворена за посещения, разбираме от официалния профил на столичния кмет Йорданка Фандъкова във Фейсбук. Част от укрепителната система на древния град, съоръжението е датирано от времето на император Юстиниан (527-565 г.).

Триъгълната кула не се повтаря като форма никъде в досега откритите археологически останки. Тя е запазена в сутерена на жилищна сграда на кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“.

„Заедно с експонирането на Триъгълната кула направихме и пространство за култура – вложихме около половин милион лева в реставрацията и оформянето на залата с подкрепата на Министерството на културата по Норвежкия механизъм – пише Фандъкова и продължава: – В момента там има е фотоизложба по повод навършването на 160 години от рождението на княз Александър I.“

Съоръжението е запазено в сутерена на жилищна сграда.

Днес в залата на Триъгълната кула са били връчени и договорите на 42 неправителствени организации по програма „Европа“ на Столична община, чиято цел е подобряване на връзката с гражданското общество и активизиране на гражданската енергия за развитието на София.

По Програма „Европа“ на Столична община са реализирани редица проекти, сред които за бившата Топлоцентрала на НДК, предгаровия площад „Ротондата”, Къщата за превод и литература „Ненко Балкански“ в район Изток, галерията „Под моста” в изоставения тунел от пътен възел Подуяне, Читалнята в Градската градина и много други, напомня кметът.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg