Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кулата на Аниш Капур в Лондон става гигантска пързалка

Металическата структура, родена от въображението на британския творец, ще се превърне в истинска атракция, съчетаваща страхотната панорамна гледка с тръпката на лудото спускане

Кулата на Аниш Капур бе проектирана и издигната за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. А сега ще се превърне в най-голямата пързалка в света. - Кулата на Аниш Капур в Лондон става гигантска пързалка

Кулата на Аниш Капур бе проектирана и издигната за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. А сега ще се превърне в най-голямата пързалка в света.

Аниш Капур отново е в центъра на общественото внимание. След като през юни артистът попадна във вихъра на страстите около изложбата си в двореца на Версай, сега се готви преобразяването на една от най-известните му скулптури – кулата-емблема на Олимпийските игри през 2012 г. в Лондон – в най-голямата високоскоростна пързалка в света. Така на конструкцията, която царства над лондонския олимпийски стадион със своите 111 метра височина, ще се даде нов живот, а и ще се възвърнат част от загубите покрай спортното събитие отпреди три години.

Бидейки най-голямото произведение на публичното изкуство във Великобритания, официално наречено АрселорМитал Орбит, кулата ще стане предизвикателство за любителите на силни емоции. Съоръжението ще е с дължина 178 м и височина 76 м, обещава спускане за 40 секунди – и скорост средно около 6 м/сек., уточнява официалният сайт на кулата.

Спускането в най-голямата пързалка тунел ще става със скорост 6 метра в секунда.

Спускането в най-голямата пързалка тунел ще става със скорост 6 метра в секунда.

Метаморфозата ще бъде и начин да се напълнят касите след космическите разходи, направени за Олимпийските игри. Дори и ако, както предполага управителят на Куин Елизабет Олимпик Парк, спускането ще струва само 5 паунда, вместо сегашните 85 лири за спускане с въже по металния скелет на кулата.

Най-голямата и висока пързалка в света отваря през 2016 г.

Най-голямата и висока пързалка в света отваря през 2016 г.

Приятното ще се съчетае с полезното: пързалката ще бъде оборудвана с много прозрачни прегради заради прекрасните гледки наоколо. Инсталацията ще се състои от стоманени тръби, увиващи се около металната структура, а откриването е предвидено за пролетта на 2016 г.

Структурен план на тобогана.

Структурен план на пързалката – тунелът, в който любителите на адреналина ще се спускат, е оцветен в червено.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата