Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Култура на един полет разстояние

Някои събития в Европа, които да посетим тази есен

Във Венеция нерядко може да зърнеш знаменитости от киното - например Клинт Истууд, който от средата на август снима в града новия си филм „The 15:17 to Paris“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Култура на един полет разстояние

Във Венеция нерядко може да зърнеш знаменитости от киното - например Клинт Истууд, който от средата на август снима в града новия си филм „The 15:17 to Paris“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лятото отминава, но септември предлага да планираме още пътувания. Евтините самолетни билети толкова приближиха света, че вече не е глезотия да отидем през уикенда на изложба или концерт във Виена, Венеция, Мадрид или Лондон. Предлагаме ви някои от най-интересните предстоящи събития в Европа, които са на един полет разстояние.

Венецианското Биенале на изкуствата, 13 май – 26 ноември

Петдесет и седмото издание на поредния бляскав празник в Сияйния град на лагуната е озаглавен „Viva Arte Viva“ и предлага поглед към сто и двадесет съвременни художници, скулптори и дигитални артисти от много държави. Сто и трима от тях гостуват за първи път на Биеналето. Събитието е разположено на няколко места из града и ценителите могат не само да си опреснят представите за съвременното изкуство, но и да обиколят прелестните тесни улички и дворове на някогашната адриатическа столица. Съществуват възможности за евтино настаняване на сушата извън старата част на Венеция, но ако можете да си позволите нещо повече, това е прекрасно. Венецианците са учтиви и услужливи, дори да не говорите италиански. Но ако можете да се обърнете към тях на местния венето или на малко по-провинциалния фриулански, ще ви приемат като роднина. Опитайте! Венеция все пак е последният византийски град. Българинът все някъде ще познае свое кътче от този малък Константинопол. Да не говорим за подразбиращата се романтика.

Вижте още: НЕПОТЪНАЛОТО СЪКРОВИЩЕ НА ДЕЙМЪН ХЪРСТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

Има и още едно събитие, заради което киноманите биха избрали да посетят Венеция – след броени дни започва Венецианският филмов фестивал (30 август – 9 септември).

Вижте още: ВЕНЕЦИЯ – ПРЕЛЮД ЗА ОСКАР

Брьогел и Рафаел в музея „Албертина” във Виена

Един от най-достъпните и уютни музеи в Европа, „Албертина” винаги успява да зарадва посетителя с нова класическа експозиция. Политиката на институцията, както и удобните размери на сградата обикновено правят възможно разглеждането на временните изложби за един следобед. Билетите не са непосилни, а и самата Виена не е далеч. Стара София и старо Русе са имитации на австроунгарската столица, така че посещението там е като завръщане в миналото – към една прелестна версия на собствените ни градове. От 8 септември до 3 декември „Албертина” ни предлага рисунките на холандския майстор Питер Брьогел-Стари. Специално на 4 октомври посетителите ще имат възможността да чуят лекцията и коментарите върху тези произведения от куратора д-р Ева Михел. От идващия 29 септември до 7 януари 2018 г. пък „Албертина” ни дава възможността да се срещнем с картини и рисунки на нежния Рафаел Санцио. Лекцията и коментарите са от проф. Йоахим Гнан и ще могат да бъдат чути на 15 ноември тази есен.

Вижте още: „АЛБЕРТИНА“ СЪБИРА РАФАЕЛО И БРЬОГЕЛ СТАРИЯ

Концерт на Ник Кейв в Атина, 16 ноември

Ако си падате по австралийския Принц на мрака, непременно трябва да бъдете в гръцката столица на 16 ноември. Кейв ще изпълни част от меланхоличните си песни заедно с The Seeds в закритата олимпийска арена „Павилион” в предградието Фалиро.

В Англия вечер парковете се заключват…

Но пък музеите и галериите в Лондон са със свободен вход. Галериите „Тейт”, Британският музей, „Виктория и Албърт”, Имперският военен музей и огромен брой държавни сбирки са достъпни срещу точно нула паунда и нула пенса, така пребиваването в английската столица излиза по-евтино. След това може да се изгубим някъде из египетската експозиция или пък да идем да види Четвероевангелието на цар Йоан Александър, съхранявано в британската столица. Но ако търсите нещо по-конкретно, на 13 октомври за единайсети път започва Лондонският литературен фестивал. А на 1 ноември (Деня на будителите) Том Ханкс ще представи книгата си Uncommon Type в последния ден на същото събитие. Същия ден Ани Лейбовиц ще представи фотографиите си за последните дванайсет години. Имате възможността да видите и временната изложба на Салвадор Дали и Марсел Дюшам в Кралската академия за изкуства от 7 октомври чак до трети януари (в случай, че ви се иска да се наслаждавате на висока култура веднага след новогодишния махмурлук, Лондон предлага и тази ексцентрична възможност).

Вижте още: ТОМ ХАНКС С ДЕБЮТ В ЛИТЕРАТУРАТА

Уиски в Прага на 3 и 4 ноември

Ако изберете готическата столица на Централна Европа и историята и великолепната местна бира ви е омръзнала, можете да се отдадете на дегустацията на уиски, предлагана в края на есента в Новото кметство на Карловия площад. Това е петото издание на събитието и участниците (главно от Британските острови) вече са набрали опит, така че ще можете да опитате неизвестни малки марки от симпатични долини в Шотландия и Ирландия. Към това добавете гайдите и просто ще ви се иска да пробвате как ви стои килт.

Унгарска рапсодия, по-скоро вакханалия още сега?

Ако веднага потеглите към двойния град на хубавия син Дунав, ще попаднете право на будапещенския винен фестивал, който се провежда точно сега, от 25 до 28 август включително. Всички знаем токайското вино, но Унгария знае какво още да предложи – без да забравяме разкошната кухня, отиваща си с разнообразните вина. Случайно или не, това почти съвпада с местния кулинарен панаир, в който изпъква Денят на гъшия пастет на 2 септември. А от 30 август до четвъртия ден на септември ще можете да дойдете на себе си с Фестивала на късометражното кино. На такива събития никога не се знае на какво ще попаднем, но като правило поне половината кратки ленти си струват и с тях започват кариерите на обещаващи режисьори. И ако това не ви стига – на самите 3 и 4 септември има още един алкохолен фест, само че този път е за шампанско. За шоколада няма да влизам в детайли. По същото време в страната (буквално) тече и трети винен празник, та няма нищо чудно, че унгарският език е толкова заплетен…

Не можете да идете тези дни? Нищо не губите: на 2 октомври започва Фестивалът на палинката, отново в очевидно веселата Будапеща. Ако нищо от това не привлича вниманието ви, то 27 декември, Стефановден, не само е национален празник за унгарците, но е и денят на големия коледен концерт на Стоте цигански цигулки в Будапеща – още една музикална традиция, оцеляла от времето на Австроунгарската монархия.

Венецианска красота в Мадрид

Музеят „Тисен-Борнемиса” в Мадрид е заложил на старите майстори. От началото на юли до 24 септември галерията събира от цяла Европа платна на венецианските класически живописци Тициан, Тинторето, Веронезе и Лото. Заглавието е „Ренесансова Венеция: триумфът на красотата и упадъкът на живописта”, защото амбициозната временна изложба демонстрира преминаването от първия полъх на свободата в италианското изкуство към маниеризъм. Изглежда, че докато съвременното изкуство гостува в самата Венеция, старите обитатели на града са намерили приют в испанската столица. Иронично, нали? Испанският заговор сякаш е успял и спасяването на адриатическата перла не се е състояло.

Краковският панаир на книгата, 26 – 29 октомври

Някогашната столица на полските крале е седалище на Ягелонския университет и Института на Книгата, така че съвсем закономерно е мястото и на един от най-важните книжни панаири в Централна Европа. Като не забравяме безплатните органови концерти в катедралата „Света Богородица” всеки понеделник и многобройните бохемски кръчми, посрещащи студенти и преподаватели от университета, Краков изобщо си струва да влезе в списъка на места за посещение тази есен.

Разбира се, може да предпочетете концерта на Лондонската филхармония в Букурещ на 3 септември или някой от многото мачове на сръбската футболна лига в Белград през същия месец, но поне моят избор за близки дестинации най-сетне спря до изброените възможности. Любопитно, но не и изненадващо е, че обикновено толкова гостоприемният Истанбул в момента предлага най-вече събития, строго свързани с бизнес.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС