Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Културата иска арт лотария и реални отчисления от хазарта

Проектозакон се опитва да отмени задължението да се правят отчисления от хазарта за културата

Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Културата иска арт лотария и реални отчисления от хазарта

Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Хазартът да прави реални отчисления за културата поискаха представители на творчески браншови организации в областта на културата в открито писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министъра на културата и председателите на комисиите по финанси и култура в Народното събрание.

Поводът е внесеният на 5 юни Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, с който се предвижда да бъдат отменени текстовете в Закона за меценатство, чл. 31(1), както и параграф 32 от Закона за хазарта, който предвижда отчисления от такси за Министерство на културата.

Представителите на артистичните гилдии настояват неработещите текстове в Закона за хазарта, приети през 2014 г., но неприлагани до този момент, които предвиждат отчисления за Министерство на културата, да бъдат разработени в конкретен механизъм и правилник за прилагането му, осигуряващ отчисления от хазарта в полза на българската култура.

„Културният сектор в България има нужда от устойчиво развитие – дълги хоризонти на планиране, свободен оборотен капитал и достъп до инвестиции, което е невъзможно при настоящата рестриктивна бюджетна политика. Ето защо секторът трябва да има заявени стратегически приоритети и източници за допълнително алтернативно финансиране. Няма съмнение, че:

● Културата има критична нужда от алтернативен източник, който да осигурява реално, съществено и стабилно финансиране;

● Този нов капитал трябва да осигурява подкрепа в условията на хронично недофинансиране на българската културна политика;

● Целта би трябвало да бъде акумулиране на различно по произход и мащаб финансиране, което да гарантира устойчиво развитие на българската култура.

Последните три десетилетия в българската културна политика се характеризират с преразглеждане на ролята и функциите на държавата и бизнеса относно културата, навлизането на частни и неправителствени организации и до разширяване на необходимостта от източниците на финансиране”, се казва в писмото.

Представителите на културни организации предлагат да бъде осъществена предвидената в Закона за меценатството арт лотария, която отдавна е част от финансовите механизми за подпомагане на културата в много европейски страни.

Писмото е подписано от д-р Диана Андреева – Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата; Милко Лазаров, председател на Съюза на българските филмови дейци; Асен Асенов, Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“; Веселин Димов, председател на УС на „АСТ Асоциация за свободен театър“; Атанас Маев, „Derida Dance Center“/Фондация „Арт Линк“; Гергана Димитрова, режисьор, „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“; Калина Вагенщайн, Фондация „Арт Офис“; Петър Тодоров, Фондация „За Родопите“; Стефан А. Щерев, Фондация „Информбюро“; Мира Сталева, София филм фест/София мийтингс; Ива Свещарова и Вили Прагер, Фондация „Брейн Стор Проджект“; Велислав Стоянов, музикант, председател на Сдружение „Брас Асоциация“; Димитър Стефанов, Фондация „Театър Корсар“; Венцислав Благоев, музикант, председател на Фондация „Джазтет“; Весела Кондакова, изпълнителен директор на „Българска музикална асоциация“; Павел Веснаков, председател на Българска асоциация на кинорежисьорите; Надежда Славова, председател на Българската асоциация на независимите художници аниматори/БАНХА „Пройко Пройков“; Галина Тонева, председател на Асоциация на филмовите продуценти; Йордан Камджалов, диригент, Фондация „Йордан Камджалов“; Деси Тенекеджиева, председател на УС на Фондация „Стоян Камбарев“; Иван Тонев, председател на Асоциация на българските оператори; проф. Емилия Стоева, председател на Асоциация „Академика 21“; Христо Христов, председател на Асоциация на българските филмови продуценти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах