Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата на българина според Киро Японеца

Киро Японева в „ексклузивното“ му интервю по Би Ти Ви. Снимка: Стопкадър - Културата на българина според Киро Японеца

Киро Японева в „ексклузивното“ му интервю по Би Ти Ви. Снимка: Стопкадър

В средата на май bTV излъчи разследването на Росен Цветков „Багери срещу историята“. С променен глас и със скрито лице, свидетел на разрушението на Двойната къща разказа пред камерата, че е оказван физически натиск върху един от собствениците и къщата е купена за смешни пари. Докато екипът на bTV снима около къщата, излиза новият собственик Кирил Киров. В записа той обяснява, че не изпитва съжаление за разрушената сграда и казва:

„Ако това е културата на българина, жалко за всички ни!“

Репортажът на Росен Цветков съдържа и интервю с арх. Валентина Василева, единственият представител на Националния институт по паметниците на културата, която е гласувала против решението на института да промени статута на къщата. Росен Цветков ни обяснява, че през 1976 г. Двойната къща е получила статут на паметник на културата в категория „за сведение“. Включено е и мнението на Петър Стоянович, бивш министър на културата в правителството на Пламен Орешарски, който обяснява, че българинът като всяко човешко същество е грехопаден; и е цитирано свидетелството му, че представител на инвеститора е предлагал подкуп. Подкупът не е приет. Росен Цветков обаче съобщава, че на следващия ден Петър Стоянович не бил сигурен дали е ставало дума за „Двойната къща“, нито дали е имало подкуп.

Репортажът „Багери срещу историята“ съдържа още един важен момент – записани са Марко Костурков и Борислав Костурков, които са собственици на къща, чийто статут на паметник на културата е променен с решение на Министерството на културата от 11 ноември 2016 г. Няма обвинения за натиск, доброволно са продали бившия паметник на културата. Те казват, че поддържането му не е по силите на двама души и затова са продали имота си. Бившият министър Вежди Рашидов обяснява в телефонно интервю, че е спазвал Закона за опазване и закрила на културното наследство и няма какво да направи, когато получи доклад от НИПК. Така Двойната къща е на път да се превърне в паркинг, казва Кирил Киров в записа на bTV. Въпреки волята на новия министър на културата Боил Банов, който пак в студиото на bTV обясни, че ще накара бизнесмена да изгради наново фасадата на съборената къща.

Седмица по-късно, на 22 май, Антон Хекимян и Росен Цветков интервюират Кирил Киров, обявявайки, че е познат като Киро Японеца. Интервюто с него е рекламирано като „ексклузивно“, а Киров е обявен като човек, който рядко, да не кажем почти никога не ходи по тв студиа. Антон Хекимян не е прав обаче. Киров дава интервюта през 2015 г. на водещия на „Жега“ по несъществуващата вече Тв7, на Люба Кулезич като водеща на „Честно казано“, а през 2017 г. отново й гостува, но вече в предаването й в BIT. Тогава поводът са изпратените от него писма до всички – президент, министър на правосъдието, до прокурор, до европейска институция, с искане за справедлив процес срещу нападателя на сина му. Двойната къща не съществува като сюжет в интервютата му.

По bTV Кирил Киров се усмихва, когато Хекимян го нарича „медицинско чудо“ заради оцеляването му след опита за убийство срещу него. Но се ядосва, когато Росен Цветков му задава въпроси откъде са парите му и цитира думите на американския посланик, че Киров се занимава с трафик на хора и с наркотици. Ако разговорът е за наркотици, поканете ме в друго предаване, казва той. Дано не го поканят! Прането на биографии през медиите минава през силната амбиция на журналистите да изобличат посочените от МВР виновници. Но журналистите грешат, ако разчитат само на МВР. Единственият им аргумент, за съжаление, са криминалните хроники на собствените им телевизии. В тях през 2005 г. и през 2015 г. Кирил Киров е обявен за „наркобарон“, „познат на полицията като наркотрафикант“. Но Киров има по-силен аргумент – никога не е осъждан за продажба и разпространение на наркотици. Полицията и прокуратурата никога не доказват, че той е виновен. Киров спокойно изчисти и името си, като обясни, че прякорът Японеца е заради дядо му, който открива в него японска дисциплина, хранене, култура, възпитание. И добави:

„Аз не си приличам с моите братя и сестри, искам да си направя ДНК експертиза да видя дали съм циганин“.

Това признание измести фокуса на интервюто, в което един бизнесмен хвалеше архитектите, взели решение за промяна на статута на Двойната къща, а в края на интервюто доволно обясни, че в чужбина никога не биха му разрешили да разруши подобна сграда.

Ако експертите ни са осмивани дори от облагодетелствания от техните решения; ако един бивш министър отново обяснява, че не може да не подпише доклад на експерти, то тогава жалко за всички ни!


Източник: в. „Култура“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg