Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културата на борба срещу пръчката за селфи

Все повече институции по света налагат забрана на удължителя. Арт пуристи го наричат душевна поквара

Пълчища от туристи обикалят световните арт средища, въоръжени с пръчка за самоснимане. - Културата на борба срещу пръчката за селфи

Пълчища от туристи обикалят световните арт средища, въоръжени с пръчка за самоснимане.

Борбата на културата срещу употребата на удължителя за селфи се разраства. Световните музеи са в ужас от пълчищата въоръжени с „пръчки“ туристи, които се щракат пред шедьоврите на изобразителното изкуство, някои арт пуристи го наричат „душевна поквара“… След забраната на „пръчките“ в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк, сега и в ”Смитсониън” – архипелагът, побрал 19 музея и галерии, наложи табу на аксесоара. 

“Заради безопасността на посетителите и колекциите, изложени в „Смитсониън”, забраняваме употребата на пръчки за селфи на територията на музеите и градините ни. Това е превантивна мярка за защита на посетители и произведения на културата. Ние окуражаваме гостите си да се самоснимат и споделят своите преживявания, но нека да бъдат така добри да оставят пръчките за селфи в чантите си”, гласи официалното обяснение на арт комплекса.

До това решение ръководството стигнало при отварянето на „Купър Хюит дизайн мюзиъм” след тригодишен ремонт и реставрация.

Подобни мерки са наложени също в „Метрополитън” и в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg