Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата – на дъното и през 2015 г.

Дори в Румъния държавата отделя три пъти повече за творците си от нас

Снимка: Румен Добрев - Културата – на дъното и през 2015 г.

Снимка: Румен Добрев

 Помните ли безпаричието в културата от края на лятото, предупрежденията, че нов сезон няма да има, че театрите може да затворят…? Чудо ще бъде, ако не изпаднем тази дупка и догодина. Проблемите на творците очевидно ще ги преследват и през 2015-а. Докато се ухажваха за съставяне на правителство, в програмата на ГЕРБ и Реформаторския блок бе записано, че културата ще бъде приоритет на държавната им политика. Но това явно не е предвидено да се случи през 2015 г., защото арт бюджетът догодина ще бъде едва с 6 млн. лв. повече от този през 2014-а.

И през 2015 г. България ще бъде най-бедна в Европа, най вече в областта на културата. Миналата година бюджетът на Министерството на културата беше 120, 7 млн. лв., или около 60 млн. евро. Културата обаче получава пари и от други източници – от общини и от еврофондове, с които стават общо около 220 млн. евро.

Да видим обаче как стоят тези милиони на общата карта на Европа.

В съседна Румъния, чието население е три пъти по-голямо от това на България – около 20 млн. души, държавата отделя за култура 167, 2 млн. евро, т.е. близо три пъти повече от тези за българската култура, гласи статистика, публикувана в „Преса“. Като се прибавят и парите от общините, сумата в Румъния нараства на около 860 млн. евро.

В Австрия, която по население не е много по-голяма България (10 милиона жители), парите за култура са значителни – 804 млн. евро. Като се прибави и финансирането от общините и от европейските фондове, арт субсидиите стигат внушителните 2, 4 млрд. евро.

В Холандия (16,8 млн. души) бюджетът за образование, култура и наука е 2, 9 млрд. евро.

В Испания, която е от големите европейски държави (над 47 милиона души), за култура, образование и спорт парите са 6, 9 млрд. евро.

В съседна Гърция (11 млн. жители) културата и туризмът получават 653 млн. евро годишно от държавния бюджет.

В Хърватия за култура се харчат 312,6 млн. евро, които се поделят между централната власт и общините.

В Румъния, която обикновено е на опашката, Министерството на културата получава 167,2 млн. евро, а 718,5 млн. евро се харчат от общините.

Международни експерти, занимаващи се със сравнителна културна статистика, отчитат, че у нас за култура и свободно време (т.е. не само от бюджета на министерството) се отделят средно 30 евро на глава от населението годишно. Този резултат ни поставя на дъното на списъка. На върха е Норвегия с 446 евро. Ето как е в бившите соц страни – в Словения един гражданин харчи 134 евро за култура годишно, в Чехия – 105 евро, в Хърватия – 72 евро, в Унгария – 56 евро. На Балканите с най-голям афинитет към културата са в Руминя – там всеки отделя по 41 евро годишно, в Гърция – 32 евро.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg