Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата на Пловдив – Бермудски триъгълник

Чия страна ще вземе Манол Пейков - на Божана Апостолова или на Асен Асенов?

Кампанията за "Пловдив - Европейска столица на културата" е като Бермудски триъгълник, който поглъща милиони левове на общината. - Културата на Пловдив – Бермудски триъгълник

Кампанията за "Пловдив - Европейска столица на културата" е като Бермудски триъгълник, който поглъща милиони левове на общината.

Божана Апостолова – фактор № 1 в културата на Пловдив, предизвика претендента за нейното влияние под тепетата – журналиста Асен Асенов. Собственичката на издателство „Жанет 45“ атакува демонстративно организатора на фестивалите от Кръга „Едно“ с изявление във фейсбук, в което говори без имена, но е пределно ясно кого им предвид. Причината за сблъсъка е кампанията „Пловдив – Европейска столица на културата“, в която основната роля е дадена на т.нар. от нея „скакалци“.

„Културната политика на Пловдив е подчинена на принципа „инвазия на скакалците”, – заяви Апостолова. – След като София беше опоскана от някои мениджъри, ятото „скакалци” кацна в Пловдив. А знаете какво остава след тях… Това е целта на така нареченото стрийт изкуство. Къде са в културния календар на нашия град пловдивските творци? Няма ги! Елиминирани са! Предлага им се нафорка за упокой.“

Божана Апостолова е изключително влиятелна не само в Пловдив, а въобще в родната култура, тъй като издава най-големите ни писатели. На снимката Апостолова е с Вера Мутафчиева.

Божана Апостолова (вляво) е изключително влиятелна не само в Пловдив, а въобще в родната култура, тъй като издава най-големите ни писатели. На снимката Апостолова е с Вера Мутафчиева.

Апостолова нарича Асенов софиянец, но той е пловдивчанин. Миналата година той премести фестивалите си от София под тепетата, защото кметът Йорданка Фандъкова отказа да продължи да финансира Асенов, а той й отвърна с отворено писмо, че трябва да отстрани заместника си по културата Тодор Чобанов и шефката на Дирекция „Култура“ в общината Галя Бежанска. Фандъкова не послуша Асенов. Но изглежда пловдивският кмет (или по-точно зам.-кметът по културата, Стефан Стоянов) му вярва повече, тъй като след появата на шефа на „Едно“ в Пловдив неочаквано бе отстранен шефът на културата в местната община Йохан Девлетян. Почти едновременно с влизането на Асенов в града, арт директорът на Фондация „Пловдив 2019“ Емил Миразчиев бе остранен.

Асен Асенов е най-амбициозният организатор на културни събития у нас.

Асен Асенов е най-амбициозният организатор на културни събития у нас.

Финалът на състезанието между София, Пловдив, Варна и Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. наближава. На 5 септември ще бъде обявен градът-победител. Асенов прибра най-големият пай от финансите на Община Пловдив, заделени за кампанията. Събитията на журналиста получиха субсидия от 297 хил. лв. Но зам.-кметът не пропусна да обясни, че инвестицията щяла да им се върне многократно от билетите, които ще се продават за събитията. В Културния календар на Пловдив са включени 77 прояви, за които общината отдели общо 1,4 млн. лв.

Между чука и наковалнята Асенов  и Апостолова има още една фигура – Манол Пейков.

Чия страна ще избере Манол Пейков?

Чия страна ще избере Манол Пейков?

Той все още не се е определил чия страна ще заеме. Логично е да подкрепи майка си Божана Апостолова, тъй като той е управляващ съдружник в издателството „Жанет 45“ и нейна дясна ръка в бизнеса й. Но пък с Асенов го свързва повече от приятелство, двамата са в инициативния комитет на кампанията „Пловдив – европейска столица на културата“. Пейков е член на УС на Фондация „Пловдив 2019“, която направи конкурс за превръщането на артистичния център на Пловдив „Капана“ в квартал на творческите индустрии в подкрепа на кандидатурата на града за европейска столица на културата. В журито на състезанието, избрало 10 проекта, бе и Асен Асенов. Журналистът е и в комисията, която ще определи финалния победител измежду кандидатите да преобразят квартала.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС