POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата не може да изгони „Планет“ от БГ Лувъра

Държавата не успява да влезе във владение на имота, за да го ремонтира

Клуб "Планет" няма намерение да освободи помещенията, които принадлежат на БГ Лувъра. - Културата не може да изгони „Планет“ от БГ Лувъра

Клуб "Планет" няма намерение да освободи помещенията, които принадлежат на БГ Лувъра.

Министерството на културата изпитва огромен проблем да изведе клуб „Планет“ от южното крило на музея, наричан неофициално БГ Лувър. Това разкри днес бившият министър в служебния кабинет Мартин Иванов. Той присъства на дискусия за новия мегамузей и все още липсващата му концепция. Срещата бе в галерия „Академия“, организирана от сайта „Въпреки“.

Проблемът с „Планет“ тече вече цяла година. Договорът им за наем е изтекъл през месец февруари по времето на Петър Стоянович в Министерството на културата, разказа Иванов. Стоянович откри празния музей с през юни и съобщи, че през есента новият културен институт може би ще бъде отворен, ако преди това бъде ремонтирано и последното четвърто крило на сградата. Междувременно висшият арт чиновник дал срок на собствениците на клуба да напуснат помещенията до 15 септември. Те отново не спазили срока. Когато властта в Министерството на културата отново се сменила, служебният министър Мартин Иванов изпратил нотариална покана до наемателите да напуснат сградата. Цялата преписка по случая в момента е изпратена на областния управителна София, в чиито правомощия е да предприеме действия за принудително изваждане от обекта.

Днес всеки може да се увери, че държавата все още не е успяла да влезе във владение на своя имот. Заведението продължава да работи с пълна сила и всяка нощ улицата пред него се превръща в автомобилен салон.

След ремонта в южното крило на Лувъра трябва да се разположи администрацията на новия музей, както и част от хранилищата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg