Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културата – основен двигател на икономиката в света

Приходите от творческа дейност са по-високи от телекомуникациите, констатира изследване, оповестено от ЮНЕСКО

Анди Уорхол, „Раждането на Венера“, 1984 - Културата – основен двигател на икономиката в света

Анди Уорхол, „Раждането на Венера“, 1984

Културната и изкуството са основен двигател в икономиките на развитите и развиващите се страни, констатира изследване на Международната конфедерация на сдруженията на авторите и композиторите (Confederation internationale des societes d’auteurs et compositeurs – CISAC), която обединява организациите за защита на авторските права в 120 страни. Данните от проучването, обобщило за пръв път цялостната карта в културата по света, бяха оповестени от ЮНЕСКО. 

Културата и творчеството представляват 3 процента от световния брутен вътрешен продукт и в тях са заети около 29,5 милиона души в света – повече, отколкото автомобилната индустрия в Европа, САЩ и Япония, съобщава АФП. Приходите от културните индустрии и творческите дейности  – музика, кино, театър, книгоиздаване, архитектура, визуални изкуства, телевизия, вестници, списания, реклама, видеоигри – се оценяват на 2,25 трилиона долара, което е повече от телекомуникационните услуги.

За да бъде използван напълно потенциалът на културата, творците трябва да получават справедливи възнаграждения, се посочва в изследването. А политиците трябва да дадат подкрепата си на авторите, ощетени от техническите посредници на изкуството им.

В Европа 32 процента от приходите са от арт индустриите – установява проучването – а 25 на сто са заети в културата. На този континент се намират 7 от 10-те най-посещавани музеи в света.

28 на сто в приходите от културна дейност в света са в Северна Америка, 15 на сто от работните места там са в арт индустриите. Америка е лидер в киното, телевизията и спектаклите на живо.

Азиатско-тихоокеанският район пък води във видеоигрите, 34 на сто от приходите от културните индустрии на световно равнище са от този регион. Там заетите в културата са 40 на сто.

Телевизията е най-печелившата културна индустрия в Латинска Америка – от нея са 6 на сто от приходите, а заетите в производството й са 16 на сто.

В Африка музикалните концерти заемат значителен дял от културната сцена. Там творческите индустрии изкарват 3 на сто от приходите и дават работа на всеки 8 на сто.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg