Културата отваря, отново не за всички

Забранени са „всички културни и развлекателни мероприятия“, с изключение на театри, кина, музеи

Слави Трифонов съобщи, че ще изнесе концерт в петък, 2 април, в „Арена Армеец“. Събитието ще бъде предавано онлайн и по тв 7/8. В такъв случай коя част от заповедта на здравния министър го касае? Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Културата отваря, отново не за всички

Слави Трифонов съобщи, че ще изнесе концерт в петък, 2 април, в „Арена Армеец“. Събитието ще бъде предавано онлайн и по тв 7/8. В такъв случай коя част от заповедта на здравния министър го касае? Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Театри, кина, музеи, галерии, библиотеки и цирковете отварят врати от 1 април, става ясно от новата заповед на Министерство на здравеопазването. Позволени са още „занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство“

Тази част от заповедта е в очевидно противоречие с друга част от нея:

„Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия, включително и такива, провеждани на открито (събори, фестивали и др.)“.

Институциите, на които е позволено да работят, могат да използват една 30% от капацитета на залите си за публиката. Задължителни остават дистанцията от 1,5 м и носенето на защитни маски.

Пълният текст на новата заповед на Министерството на здравеопазването

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах