Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата пак излиза пред парламента

Музиканти искат задължителна квота за български песни в медиите

Културата въстана срещу Слави Бинев през декември 2014-а и излезе на протест пред парламента. Снимка: Румен Добрев - Културата пак излиза пред парламента

Културата въстана срещу Слави Бинев през декември 2014-а и излезе на протест пред парламента. Снимка: Румен Добрев

След частичната победа на протеста срещу Слави Бинев в края на 2014-а, сега културата отново излиза завладяна от недоволство пред парламента. В сряда от 12 ч. музиканти ще настояват държавата да въведе задължителна квота за български песни в родните медии. За да бъдат по-убедителни, на митинга ще се появят някои от популярните ни певци – Орлин Горанов, Любо Киров, Орлин Павлов, Б.Т. Р., Д2, Стефан Вълдобрев, „Мастило“.., и ще изпълнят по една песен.

Митингът е организиран от „Музикаутор“, подкрепени от Българска музикална асоциация. Първоначалната им идея била да излязат пред Министерството на културата, но решили да се съберат пред Народното събрание, защото жълтите павета са се превърнали в символ на място, на което българите искат промяна, обяснява перкусионистът Калин Вельов, председател на Асоциацията. Според него това не е точно протест, а позитивно музикално събитие. В сутрешния блок на Би Ти Ви в понеделник сутринта той каза, че заедно с музикантите пред парламента ще излязат творци и от други изкуства – художници, артисти…, за да заявят, че на културата й е нужна позитивна промяна.

„Ние искаме промяна в начина, по който се прави законодателството за култура в България и в начина, по който се взимат решения, – казва Вельов. – Защото сега се оказва, че в комисиите, които правят законите, няма нито един музикант. С това музикално събитие ние апелираме да започнем диалог с властта.“

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg