Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културата пак закъса. Липсват 12 млн. лв. до края на годината

Ще бъдат ли пропуснати творците от актуализацията на държавния бюджет?

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев смята, че интелектуалците трябва да се съобразят с избора на Бойко Борисов кой да бъде министър на културата. - Културата пак закъса. Липсват 12 млн. лв. до края на годината

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев смята, че интелектуалците трябва да се съобразят с избора на Бойко Борисов кой да бъде министър на културата.

Културата отново забуксува. 12 милиона лева са нужни на творците, за да изкарат годината, съобщи пред „Площад Славейков“ председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. В момента служебният кабинет подготвя проект за актуализация на държавния бюджет за 2014 г. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще го разгледа в сряда. Мутафчиев обаче се тревожи, че културата ще бъде пропусната от актуализацията.

През август артистите разкриха, че ще се наложи театрите да затворят и сезонът да приключи още в началото на септември, ако не бъдат намерени около 10 млн. лв. за заплати или поне 5 млн. лв. на първо време. В началото на септември правителството одобри допълнителни разходи в размер на 3, 1 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата. Парите помогнаха на първо време, но само до около изборите.

„Ако не бъдат гласувани още 12 млн. лв., през ноември и декември културата няма да може да функционира, – твърди Мутафчиев. – Нека не се пропуска Министерството на културата от актуализацията на бюджета, сякаш сме последна дупка на кавала! Проблемът е, че е заложен огромен дефицит от предишното ръководство на Министерството на културата. И сега е невъзможно да се справим с наличните пари.“

Пет млн. лв. от 12-те са нужни за театъра, останалите ще се разпределят между останалите изкуства. Председателят на САБ припомни, че културата връща обратно в хазната около 4% от своя бюджет, спечелени от продажба на билети. Въпреки това културата е принудена да оцелява едва с 0, 5% от държавния бюджет. „Има ли логика в това?“, възмутен е актьорът.

„12 млн. лв. не са много. Напротив. В областта на културата също живеят и работят хора, творци, личности, които са визитната картичка на България пред Европа“, заяви Мутафчиев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90