Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Културата под въпрос: да работи или да затваря

Хаос след задължението за „зелен сертификат“ - зрители връщат билети, падат представления; книжарниците пускат в неплатен отпуск неваксинирани служители

Софийската градска художествена галерия. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Културата под въпрос: да работи или да затваря

Софийската градска художествена галерия. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Локдаун ли се задава в културата от утре? Това се питат ръководители на редица културни институции у нас, след като здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че от 21 октомври влиза в сила изискването за „зелен сертификат“ – задължителен за всички служители и посетители на търговски обекти и обществени институции на закрито. Проблемът е ниският процент ваксинирани в България – 23,9. От което следва, че само останалите могат да ходят на работа – след тест или документ, че са преболедували Ковид-19.

Ако трябва да изпълня всичко така, както трябва, в четвъртък ще трябва да затворя, сподели пред „Площад Славейков“ директор на столичен театър. Според него въвеждането на „зелен сертификат“ при този нисък процент ваксинирани всъщност е прикрит локдаун. Проблемът не е само в ниския процент служители, които имат право да работят, а и в проверката на сертификатите на зрителите на входа – те може да бъдат проверявани чрез четец на QR-код, но само полицейски служители имат право на проверка на личните документи. За да бъде избегнат хаоса, в който ни вкараха със задължението за „зелен сертификат“, според хората от културата е бил необходим гратисен период, в който населението да се ваксинира и съответно сдобие с необходимия документ. Сега падат представления, защото зрителите връщат билети.

Служителите на Националната галерия, които са ваксинирани, са 34%, обясни директорът Ярослава Бубнова. Тя не е сигурна дали от четвъртък ще имат готовност да заработят по новите правила на Министерството на здравеопазването.

„В момента се опитваме да въведем логистика. Възможно е да не могат да работят всичките ни сгради с публичен достъп – защото няма да имаме достатъчно количество служители със сертификати и валидни документи. Сред уредниците процентът на ваксинираните е по-висок, сложността е с информаторите в залите и касиерите на входовете. Затова сега трябва да се преброим и да установим какви са ни възможностите“, каза Бубнова.

Подобни са проблемите пред управителите на книжарниците, при които достъпът е от улицата – те трябва да организират чекирането на сертификатите на посетителите, при това без да проверяват документите им за самоличност. Верига книжарници „Сиела“ не би трябвало да има такъв проблем – техните книжарници са основно в големи търговски центрове и задължението да проверяват сертификатите пада върху ръководителите на моловете. Оказва се обаче, че от моловете започват да прехвърлят отговорността за проверка на посетителите върху наемателите.

„Отново започваме тълкувания по български и размиване на отговорност – каза Константин Йорданов, директор на „Сиела“. – Това е все едно на влизане на територията на България да не те проверят на летището, а да ти кажат, че паспортната проверка ще бъде там, където отиваш.“

Йорданов обясни, че въпросът при тях е с неваксинираните служители на техните книжарници – процентът е малко над средния за страната. При нежелание да си поставят ваксина, те няма да бъдат допускани до работа и ще бъдат пуснати в неплатен отпуск, отбеляза Йорданов.

В книжарници „Хермес“ ще въведат специален режим на работа, заяви собственикът Стойо Вартоломеев. В търговските обекти към издателството работят много млади хора, повечето от които неваксинирани, и приемат задължителната ваксинация като натиск, каза той. Затова ще се назначават дежурни в книжарниците с тестове за 2 дни, които ще се ротират.

„Решението на Министерство на здравеопазването е нелогично и неудачно – заяви издателят. – По-добре би било да се въведе национален локдаун, да затворим, а служителите ни да се регистрират в борсите по труда, за да получават заплата.“

Вартоломеев се надява скоро под обществения натиск заповедта за „зелен сертификат“ да отпадне.

Сериозен проблем създава и проверката на сертификатите в търговските обекти, посочи Вартоломеев. Служителите нямат право да искат лични карти, а без тях няма как да се разбере дали сертификатът е на лицето, което влиза в книжарницата. Обсъждани са протести пред някои книжарници в някои търговски центрове, каза собственикът на „Хермес“, разсъждава се и вариант да бъдат раздавани ваучери при доброволно ваксиниране.

В издателство „Хермес“ също преструктурират плановете си, защото ще има проблем с продажбите на новоизлезли книги, тъй като все по-малко хора ще влизат в книжарниците.

„Става безсмислено да работим“, заяви Стойо Вартоломеев.

Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, смята, че като държавна организация Филхармонията е длъжна да направи всичко възможно да спазва правилата, наложени от държавните органи. Първият спешен ход на институцията е да организира с помощта на лицензирана лаборатория възможността за тестове преди концерт на преференциални цени за всички, „които продължават да имат нужда от изкуство в смутните времена, в които живеем“, казва маестро Тодоров.

Във Филхармонията процентът на ваксинирани служители е доста по-висок от общия за страната. Има и преболедували, които могат да представят сертификат. За музикантите от състава, които нямат сертификати, ще бъдат организирани тестове, обещава директорът на културната институция.

Важна е и организацията, свързана с проверката на задължителните документи, които публиката трябва да представи. Този и други въпроси са включени в писмо, изпратено от ръководството на Филхармонията до Министерството на културата. Докато бъде получен отговор, проверката за сертификати ще се организира от вечерния персонал на Софийската филхармония, който се грижи и за проверката на валидни билети за съответните събития на филхармонията.

„Аз съм от хората, които вярват в сериозността на проблема с Ковид-19. – казва маестро Найден Тодоров. – Също така вярвам на науката и на факта, че ваксините са ни спасявали неведнъж в нашата история. В същото време обаче за мен този ход на правителството, колкото е необходим, толкова е и с тежестта на изненадващ удар спрямо голяма част от обществото. От една страна у нас като че ли липсваше сериозна информационна кампания, която да убеди хората в полезността на ваксините и хората се информираха от приятели и Фейсбук. От друга страна съм убеден, че тези кошмарни бройки на заразени, хоспитализирани и починали сънародници от последните седмици се дължат в немалка степен на неспазване на досегашните правила. Някъде вътре в мен ще остане въпросът дали нещата нямаше да са по-различни, ако просто бе увеличен контролът за спазване на предишните мерки.”

Като ръководител на културен институт маестро Тодоров споделя също, че в резултат на пандемията и трите локдауна от последните година и половина, немалко хора са се почувствали несигурни и са се отказали от посещението на културни събития:

„Едва през последните два месеца започна да се наблюдава някакво стабилизиране на публиката, макар и далече от предишните стойности, защото за хората беше ясно, че в Зала „България“ се спазват стриктно антиепидемичните мерки. Опасявам се, че тази изненадваща нова генерална промяна в политиката спрямо Ковид-19 ще се отрази много по-тежко на сценичните изкуства, отколкото можем да си представим и вече не знам колко време и какви усилия ще трябва да се положат, за да се върнат хората обратно в залата. От друга страна, ние сме длъжни да се съобразим с изискванията и по законови причини, но и защото осъзнаваме, че следва да се предприемат някакви мерки, за да се намали броят на жертвите на болестта. Тук искам да добавя, обаче, че в повечето европейски страни, в които през последната година бе въведен „зеленият паспорт“, държавата и общините бяха организирали за своя сметка тестването на гражданите, така че мерките да не се отразят на личния бюджет на хората“.

Вижте още: ЕКСПЕРИМЕНТЪТ „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“ В ЕВРОПА

Маестро Тодоров вярва, че с убеждение може да се постигне много повече, отколкото с принудителни средства.

„Но в момента очевидно живеем във време, за което никой не е бил подготвен и на всяко ниво хората реагират според обстоятелствата, учейки се в движение кое работи и кое не. Надявам се нещата да се нормализират сравнително бързо и да успеем да се върнем към нормалния ритъм на живота, а от този период на битка за здравето и доверието на хората да остане само споменът, от който да се учим“, допълва диригентът.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов също вярва, че мерките са необходими. Сатирата има готовност да се справи с изискванията, но е изправена пред тежко предизвикателство. Според директора на театъра става дума за недоглеждане от страна на властите, защото е трябвало да има планиране във времето и гратисен период.

„Веднага след като правилата бяха съобщени вчера, много хора върнаха билетите си и в театъра непрекъснато звънят, за да питат дали ще играем“, оплака се Сърменов.

В момента сред персонала и трупата на Сатиричния театър има около 50% ваксинирани и около 25% преболедували. При новите условия ще се наложи спешно да се ваксинират останалите, смята директорът.

„Основният ми проблем е със сценичните работници – казва Сърменов. – Само четирима от тях са ваксинирани, останалите вярват в митовете за чипиране и вредата от ваксината.“

Трябва да се преосмисли и работата с пространството в театъра, който работи на три сцени. В едната от тях – „Хепи Сатира“ – зрители, актьори и обслужващ персонал са на едно място. Там всички трябва да са ваксинирани, смята Сърменов.

„Проблемът е в недоглеждането – казва театралният директор. – Трябва да има яснота кои са хората, които изграждат едно представление. Например, дали главната счетоводителка е част от екипа, задължен да се съобразява със зеления сертификат.“

„Грешката беше, че през последните месеци се забрави проваксинационната кампания, носенето на маски беше разхлабено, особено през лятото и в градския транспорт. Помислихме си, че е свършило, а трябваше властниците да направят смислена разяснителна кампания, която да не спира, а не тази, която предложи Министерство на здравеопазването, с нелепи изречения и снимки, които са меко казано съмнителни“, заяви Калин Сърменов.

„Ние сме на война. Колкото и нелепо да звучи, то е точно така. Хората си отиват. Аз изкарах вируса много тежко и знам от първо лице за какво става дума. 11 месеца след болестта все още вирусът се разхожда в мен и удря слаби места“, категоричен е Калин Сърменов.

Той е убеден, че ключът към решаване на проблема е наличието на правила.

„Всички народи, които не са създали правила, са страдали и в исторически аспект“, заяви директорът.

Все пак, ако публиката не реагира позитивно и по начина, по който системата предполага, Сатирата ще затвори врати, твърди директорът. Трябвало е да се проведе диалог с институциите преди това. Министерството на културата преди няколко дни е изпратило въпросник относно мерките, който е бил попълнен от ръководството на театъра, но не е имало последваща реакция.

Опасенията на директора на Сатиричния театър са, че когато се връщат зрители, това поставя начало на необратими процеси.

„Дълго ще ги чакаме да се върнат в залите“, смята Сърменов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах