Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата протече: 10 см вода в „Сълзата“, „Армията“ без ток

Покривите на Софийска филхармония и НАТФИЗ текат

На сутринта след пороя в театър „Сълза и смях“ от литрите вода бяха останали малки локви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков
 - Културата протече: 10 см вода в „Сълзата“, „Армията“ без ток

На сутринта след пороя в театър „Сълза и смях“ от литрите вода бяха останали малки локви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Културата по столичната ул. „Раковски“ е под вода. Пороят в понеделник вечерта наводни театрите с помещения под нивото на улицата, а на някои протекоха и покривите. Най-високите води са измерени в Клуб „Максим“ на Театър „Българска армия“ – 60 см. Но почти навсякъде в културните институти, където има наводнения, това им се е случва при всеки голям дъжд в столицата и имат отработена практика за реакция.

Най-големи щети са понесли Театър „Сълза и смях“ и „Армията“. Клуб „Максим“ във Военния театър е бил наводнен и – по думите на директора Мирослав Пашов – нивото на водата е стигнало 60 см. Източена е още същата вечер от помпа на „Гражданска защита“, които първо са били повикани от „Сълза и смях“. В „Армията“ е паднало представлението „След репетицията“. И тъй като театърът продължава да е без ток и във вторник заради наводнения трафопост, много вероятно е да падне и представлението „Вдигай завесата“.

„Сълза и смях“ имат голям опит с наводненията – там фоайето е под нивото на улицата и винаги събира вода при порой. В понеделник вечерта там нивото на водата е било 10 см, изпомпано от „Гражданска защита“. Паднало е представлението „Бившата жена на моя живот“, върнати са били 250 души, на които е била предложена нова дата за спектакъла – 4 юли. По-тежко е било положението в съседния Клуб на артиста, където водите са стигнали 40 см – но и там своевременно наводнението е било потушено с помпи.

В „Сълзата“ имат застраховка срещу наводнения в ДЗИ. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Петър Райжеков, директор на Читалище „Славянска беседа“, които стопанисват театъра, сподели пред „Площад Славейков“, че имотите им са застраховани в ДЗИ и очаква днес да оценят щетите.

Учебният театър на НАТФИЗ също има поражения след пороя – протекъл е единият от вътрешните улуци на сградата и е наводнил сцената. Водата, която се е събрала в мазето, обаче не е много – не повече от 1-2 см.

Щети са понесли и в Софийската филхармония – покривът на стопанисваната от тях зала „България“ е протекъл на няколко места, съобщиха от културния институт. Вода тече по коридорите, на първи балкон и в студио „Музика“. Наводнени са и съблекалните на музикантите, които са под нивото на улицата – по време на пороя водата е била около 2 см.

Локви след пороя в зала „България“. Снимка: Софийска филхармония

Наводнен е и първи балкон в зала „България“. Снимка: Софийска филхармония

Вода тече и по стълбищата. Снимка: Софийска филхармония

Ларгото протече на същото място, където и още при първия порой след откриването.

Покривът на Ларгото е за ремонт. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Водата е почистена под купола на Ларгото. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС