Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Културата протече: 10 см вода в „Сълзата“, „Армията“ без ток

Покривите на Софийска филхармония и НАТФИЗ текат

На сутринта след пороя в театър „Сълза и смях“ от литрите вода бяха останали малки локви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков
 - Културата протече: 10 см вода в „Сълзата“, „Армията“ без ток

На сутринта след пороя в театър „Сълза и смях“ от литрите вода бяха останали малки локви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Културата по столичната ул. „Раковски“ е под вода. Пороят в понеделник вечерта наводни театрите с помещения под нивото на улицата, а на някои протекоха и покривите. Най-високите води са измерени в Клуб „Максим“ на Театър „Българска армия“ – 60 см. Но почти навсякъде в културните институти, където има наводнения, това им се е случва при всеки голям дъжд в столицата и имат отработена практика за реакция.

Най-големи щети са понесли Театър „Сълза и смях“ и „Армията“. Клуб „Максим“ във Военния театър е бил наводнен и – по думите на директора Мирослав Пашов – нивото на водата е стигнало 60 см. Източена е още същата вечер от помпа на „Гражданска защита“, които първо са били повикани от „Сълза и смях“. В „Армията“ е паднало представлението „След репетицията“. И тъй като театърът продължава да е без ток и във вторник заради наводнения трафопост, много вероятно е да падне и представлението „Вдигай завесата“.

„Сълза и смях“ имат голям опит с наводненията – там фоайето е под нивото на улицата и винаги събира вода при порой. В понеделник вечерта там нивото на водата е било 10 см, изпомпано от „Гражданска защита“. Паднало е представлението „Бившата жена на моя живот“, върнати са били 250 души, на които е била предложена нова дата за спектакъла – 4 юли. По-тежко е било положението в съседния Клуб на артиста, където водите са стигнали 40 см – но и там своевременно наводнението е било потушено с помпи.

В „Сълзата“ имат застраховка срещу наводнения в ДЗИ. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Петър Райжеков, директор на Читалище „Славянска беседа“, които стопанисват театъра, сподели пред „Площад Славейков“, че имотите им са застраховани в ДЗИ и очаква днес да оценят щетите.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Учебният театър на НАТФИЗ също има поражения след пороя – протекъл е единият от вътрешните улуци на сградата и е наводнил сцената. Водата, която се е събрала в мазето, обаче не е много – не повече от 1-2 см.

Щети са понесли и в Софийската филхармония – покривът на стопанисваната от тях зала „България“ е протекъл на няколко места, съобщиха от културния институт. Вода тече по коридорите, на първи балкон и в студио „Музика“. Наводнени са и съблекалните на музикантите, които са под нивото на улицата – по време на пороя водата е била около 2 см.

Локви след пороя в зала „България“. Снимка: Софийска филхармония

Наводнен е и първи балкон в зала „България“. Снимка: Софийска филхармония

Вода тече и по стълбищата. Снимка: Софийска филхармония

Ларгото протече на същото място, където и още при първия порой след откриването.

Покривът на Ларгото е за ремонт. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Водата е почистена под купола на Ларгото. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg