Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културата протестира под прозорците на премиера

Творци поставят искания за незабавно изпълнение

Днешният протест е втори етап на съпротивата срещу политиката в културата. Първият митинг на творците бе на 27 март пред Народния театър. Снимка: Емил Георгиев - Културата протестира под прозорците на премиера

Днешният протест е втори етап на съпротивата срещу политиката в културата. Първият митинг на творците бе на 27 март пред Народния театър. Снимка: Емил Георгиев

Творци обединяват сили на битка с властта. Артисти от всички изкуства излизат на протест днес пред Министерския съвет, за да заявят своите искания за културната политика, провеждана от държавата. Едно от тях е незабавно да бъдат преведени в културата 10% от събраните такси от залагания – както бе прието в Закона за хазарта. Митингът започва в 17 ч. Организиран е от новоучредената гражданска инициатива „Българска култура”.

Исканията, които ще бъдат поставени от протестиращите творци, гласят:

1. Незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура“, което да бъде в синхрон със Закона за държавния бюджет.

2. Незабавни промени в Закона за меценатството, договорени в резултат на експертна дискусия, целящи той да излезе от пожелателния си тон и да започне да действа.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

3. Незабавно изпълнение на Исканията на сценичните изкуства, входирани в Народното събрание, Министерския съвет, Администрацията на Президента, КНСБ и КТ „Подкрепа“, включващи отмяна на ПМС № 31 от 12 февруари 2016 г., заплашващо осем културни института с финансово задушаване и оправомощаващо всеки един министър на културата еднолично да преобразува културни институти, както и на Исканията, очертани в Пакта за култура.

4. В общонационален дебат да се разработи Национална стратегия за развитие на културата, която да бъде приета от Народното събрание, и да се актуализира Законът за закрила и развитие на културата.

Докато това се случи, българските културни институти да продължат да разполагат с материална база и постоянно зает персонал (художествено – творчески, технически, административен) във вида, в който те съществуват към 31 декември 2015 г.

Протестът пред Министерския съвет е продължение на съпротивата в културата, започнала в Международния ден на театъра 27 март с митинг пред Народния театър.

Вижте още: ПРОТЕСТЪТ ПРЕД НАРОДНИЯ: ОСТАВКА НА РАШИДОВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах