„Културата в България процъфтява, но това не трябва да маскира реалността“

Създава се усещането, че има двоен стандарт - големите институции работят, а малките не получават никаква подкрепа, отбелязва кореспондентът на френското радио „France Musique“ в София

Цигуларят Максим Венгеров изнесе два концерта със Софийската филхармония на 11 февруари - преди събитието вечерта, ценители бяха допуснати и до генералната му репетиция. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - „Културата в България процъфтява, но това не трябва да маскира реалността“

Цигуларят Максим Венгеров изнесе два концерта със Софийската филхармония на 11 февруари - преди събитието вечерта, ценители бяха допуснати и до генералната му репетиция. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Хубаво е, че културният живот в България успява да съществува дори при строги Ковид-ограничения, но изкуствата не са равностойни, отбелязва Антоан Пекиор, кореспондент на радиото „France Musique“ по темите, свързани с класическа музика. „France Musique“ е френски национален обществен радиоканал, който се управлява от „Radio France“. Пекиор е присъствал на концерта на Максим Венгеров със Софийската филхармония и публикува за него отзив, озаглавен „Културата в България е в разцвет“.

Кореспондентът започва с описание на мерките за безопасност на събитието от 11 февруари – залата е пълна на 30%, мери се температурата на всеки, зрителите са настанени на дистанция един от друг.

Дори при тези изисквания големите институции продължават да работят, отбелязва Пекиор, и не само оцеляват, но и привличат нови публики. Докато възрастните предпочитат да стоят вкъщи, младите ходят все повече на кино*, някои дори посещават за пръв път класически концерт. При затворените от месеци насам ресторанти и барове, културата е единственото развлечение, пише за София французинът.

Но не всички в културата в България са равностойни, изтъква той и дава пример с джазмените, които отдавна настояват да работят в клубовете, но все още нямат разрешение. Дори и властите да им позволят, те не могат да съществуват при същите условия като класиката – не е рентабилно един клуб със стотина места да работи при капацитет от 30%. Не е разрешено и провеждането на събития със съвременна музика, казва Пекиор. Това създава усещането за двоен стандарт: от една страна са големите институции, които работят и получават държавна помощ в начинанията си, а от друга – всички по-малки, които разчитат на частична или никаква подкрепа.

Пекиор завършва текста си с описание на политическия контекст у нас. Остават два месеца до изборите и всеки ден пред парламента има искания за промяна на държавната политика и борба с корупцията, предава той. И с основание, България е най-корумпираната и най-бедна държава в ЕС, допълва кореспондентът. Корупцията засяга дори и културния сектор, особено когато става дума за разпределяне на финансиране за кино, дава пример Пекиор и казва, че по-голямата част от творците в страната се намират в тежка финансова ситуация.

За да допълни картината, той отбелязва, че един професор в Консерваторията печели по 3 евро на час.

„Поддържането на културна дейност в кризата не трябва да маскира реалността, която ни показва, че България е все още много далеч от европейските стандарти“, завършва Пекиор.

Вижте още: МАКСИМ ВЕНГЕРОВ: ГОТОВ СЪМ ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА СЕ ВЪРНА В БЪЛГАРИЯ 


* Кината получиха разрешение да работят от 1 февруари – бел. ред.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах