POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата в битка с църквата за ъндърграунда на „Ал. Невски“

Точно там ли е мястото на Криптата?, негодуват духовници

Криптата експонира 1500 икони, основната част от които са от Националния археологически музей, който е наследник на Народния музей.  - Културата в битка с църквата за ъндърграунда на „Ал. Невски“

Криптата експонира 1500 икони, основната част от които са от Националния археологически музей, който е наследник на Народния музей.

Битката за Криптата между културата и църквата е пред сблъсък малко преди 50-годишния юбилей от създаването на подземната галерия. Музеят за църковно изкуство е на път да бъде пропъден от ъндърграунда на храм-паметника „Св. Александър Невски“, защото бил „атеистически“. Определението е на Тивериополския епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала. Но не само това е причината музеят да бъде нежелан от духовниците.

Тихон се възпротиви на идеята Криптата да бъде обявена за държавна собственост. Според него мястото, което обитава музеят, не може да бъде друго, освен част от храма.

„Сега нали се чудят с какво да попълнят този „Лувър”, нека да вземат иконите от криптата. Защото ние по давност вече не можем да си ги върнем, нека отидат там да си ги гледат. Присъствието на тези икони не може да бъде повод и причина цялото помещение да бъде одържавено”, коментира епископ Тихон пред сайта „Гласове“.

Доц. Ралица Русева, главен уредник на отдел „Средновековно и възрожденско православно изкуство” в Криптата, обяснява пред „Монитор“, че в БГ Лувъра няма място за иконите: „Там няма и сантиметър повече място, освен за колекциите на НХГ и Галерията за чуждестранно изкуство. Те също воюват за пространство, защото се намалява експозиционната им площ”.

Проблемът според Русева е заложен в липсата на нотариален акт за катедралата: „Църквата има желание за собственост върху цялата сграда, но за музея винаги се е грижела държавата. До 1964 г., това пространство е било на етап груб строеж, било е мазе за боклуци. В документите от онова време фигурира като „мазе” и „подземия”. Именно държавата, а не църквата, влага 500 000 лева за ремонт на тези пространства и петдесет години финансира и издържа изцяло Криптата… Имам огромно доверие в Негово светейшество патриарх Неофит като духовник и интелектуалец. Заедно с и.д. директор г-жа Бисера Йосифова депозирахме писмо до Светия синод с молба за среща с него. Съществуват много перспективи за съвместна работа – имаме възможност да обслужваме с реставрация и експерти църковния музей и храмовете. Освен това имаме общи проблеми относно състоянието на сградата на храм-паметника „Свети Александър Невски”.

Криптата експонира 1500 икони, основната част от които са от Националния археологически музей, който е наследник на Народния музей. Голяма част от иконите са дарени на музея от манастири и църковни наместници. Друга част са откупки, а има и прехвърляния от различни институции като Държавната библиотека в Пловдив, Народната библиотека в София и Рисувалното училище.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg