СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата в битка за 190 млн. лв., чака милиони от хазарта

Ако не ги получи - задават се Игри на глада

 - Културата в битка за 190 млн. лв., чака милиони от хазарта

Културата ще се бори за бюджет от около 190 млн. лв. за 2015 г. „Площад Славейков“ научи този факт от висшето арт ведомство, където в момента подготвят проекта за финансиране на държавните театри, оркестри, музеи, галерии и пр.

Министерството на културата все още е управлявано от служебния екип на Мартин Иванов, но по график на тях се падна шансът да подготвят бюджета на артистите. Процентът за култура от държавния бюджет, който вече новият министър на културата трябва да защитава пред колегата си от финансите, ще бъде 0,6.

Този таван обаче може би е нисък, ако се стигне до пазарлък, както става обикновено, обясниха експерти. Предишните министри на бул. „Стамболийски“ № 17 – Вежди Рашидов и Петър Стоянович, първоначално настояваха за годишен бюджет 200 млн. лв. Но и двамата се наложи да смъкнат цифрата значително. 120 млн. лв. стана бюджетът на Стоянвич, а на Рашидов – 123 млн. лв.

Ако не бъде вдигнат бюджетът на Министерството, пари ще има само за заплати, а положението ще остане същото. Тоест – задават се нови Игри на глада. Голяма част от секторите в културата няма да бъдат покрити фининасово – библиотеки, книги, музеи, археологически разкопки…

Около 50% от бюджета на министерството отива за сценичните изкуства – театри, опери и оркестри. За училищата по изкуствата се дават обикновено по около 30 млн. лв. За кино – 12, 5 млн. лв. Каквото остане се разпределя за музеи, библиотеки, разкопки…

Най-високият бюджет за култура по време на прехода бе издействан по времето на министър Стефан Данаилов. Тогава в арта разполагаха със 190 млн. лв. Затова и Данаилов проведе толкова много ремонти.

През 2015 г. артистите за първи път ще бъдат подкрепени от хазарта. Според приетия на 3 януари 2014 г. Закон за хазарта, в бюджета на Министерството на културата ежегодно ще се превежда целева субсидия за Национален фонд „Култура“ в размер на 10 на сто от внесената през предходната година държавна такса.

Рано е обаче за радост. Парите от хазарта няма да стигнат, за да се поотпуснат артистите. Според запознати, от хазарта в културата ще бъдат преведени не повече от 5-6 млн. лв. в края на 2015 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg