Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културата все пак остана извън парламента

Партиите „засилиха“ много творци към Народното събрание, но кой всъщност влезе там?

Снимка: Емил Георгиев - Културата все пак остана извън парламента

Снимка: Емил Георгиев

240-те депутати в 44-ото Народно събрание вече са ясни – в неделя следобед ЦИК оповести официално първоначалния състав на следващия парламент. В предизборната кампания доста от партиите и коалициите заложиха на необичайно висок брой хора от културата (и шоубизнеса) в листите си – кои успяха да влязат всъщност? Отговорът е – почти никой.

Стефан Данаилов ще е народен представител от БСП и в това Народно събрание, но това не е изненадващо (изненада е може би само това, че този път не той ще удари първия звънец като най-възрастен депутат, а колегата му Тома Томов). Социалистите вкарват и другото лице от изкуствата, на което се залагаше силно по време на кампанията – актрисата Нона Йотова.

За сметка на това ГЕРБ не успяват – Калин Вельов, основният застъпник на културните политики в партията на Бойко Борисов, остава извън парламента (той бе на 8-о място в един от трите софийски района). Няма да е депутат и друг от кандидатите на формацията, който бе чест гост в телевизионните студиа преди вота като част от „културната квота“, актьорът Евгени Будинов. Е, утеха може да е успехът на Вежди Рашидов – той е избран от Пловдив, а може да се окаже дори и министър на културата за трети път.

„Воля“ на Веселин Марешки не вкарва депутати от гилдията. Артистични лица не личат и в бъдещата група на Обединените патриоти. От листите на ДПС нямаме очаквания към парламента да има прилив от хора на изкуството (в тяхната програма дори не фигурираше думата „култура“).

Извън Народното събрание изцяло останаха „Да, България“, които имаха доста арт персони в листите си (като актьора Веселин Калановски, Свилен Ноев и Васил Гюров, културолога проф. Александър Кьосев…), както и Реформаторският блок, явили се с „Глас народен“ (воден от фронтмена на „Хиподил“ Светослав Витков и Венци Мицов).

Преди изборите в Националната галерия „Квадрат 500“ се проведе дебат за културата, за който поканени бяха представители на първите шест според социолозите политически сили, но край тях бяха и проф. Любомир Халачев от АБВ (оказали се извън парламента) и Калановски. Всички те в крайна сметка бяха единодушни, че трябват спешни решения около редица проблеми в сектора – и се съгласиха заедно да работят за прилагането им (например за постигането на заветния бюджет за култура от 1% от БВП). От хората, които бяха на масата тогава, сега в парламента ще са само двама – Антон Кутев от БСП, изкуствовед по образование и отдавнашен политик, и Славчо Атанасов от Патриотите.

Остава ни единствено да се надяваме, че принципната им уговорка остава.

Вижте още: ПАРТИИТЕ ВКУПОМ: НИЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА КУЛТУРА, НО…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС