Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културата затъва с милиони лв./ч.

Държавата дължи пари на десетки актьори, режисьори, доставчици, за ток, телефони...

Държавата се държи като кредитор на културата, а по Конституция би трябвало да я субсидира. Снимка: Румен Добрев - Културата затъва с милиони лв./ч.

Държавата се държи като кредитор на културата, а по Конституция би трябвало да я субсидира. Снимка: Румен Добрев

Българската култура затъва. Не метафорично, а буквално. Държавни театри и опери от цялата страна дължат пари на десетки творци, доставчици…, арт институти имат неуредени сметки за ток, телефони… Бавят се преводите на заплати, а хонорари не се изплащат на много места от пролетта насам. Държавата се държи като кредитор на културата, а по Конституция би трябвало да я субсидира.

Молба за отговор по тези проблеми е отправена писмено от д-р Султанка Петрова, депутат от Патриотичния фронт. Поместена е в сайта на парламента. Заведена е чрез деловодството на Народното събрание на 29 октомври. Въпросите са към министъра на културата Вежди Рашидов. Той отсъства по болест, затова най-вероятно се налага да отговори заместникът му Боил Банов. Срокът за писмените отговори е 7-дневен, който е изтекъл.

Ето какво е питането на д-р Петрова:

1. Държавните културни институти за сценични изкуства като второстепенни разпоредители с бюджетни средства не са в състояние да осъществяват регулярна дейност заради забавени плащания от страна на министерството.

2. Голям брой участници – режисьори, сценографи, костюмографи, хореографи, артист-солисти, оркестранти, танцови изпълнители не получават дължимите си възнаграждения.

3. Министерството на културата не се издължава към фирми, доставчици на различни дейности и услуги. Голяма част от тях са регистрирани по ДДС и са изпълнили задълженията си към бюджета без да получат реално възнаграждения за извършеното от тях.

4. На практика физически и юридически лица се превръщат в нерегламентирани кредитори на държавата с всички произтичащи рискове за здравен, осигурителен и данъчен статус на стотици висококвалифицирани творци и специалисти. С подобно отношение държавата абсолютно необосновано накърнява техните права и в действителност ги насърчава да реализират своите идеи в други общества и държави.

5. Съществуват театрални институти, които съгласно действащата методика на Министерството на културата са с натрупани дефицити. На тях в началото на финансовата година е предложено съгласуване на погасителни планове.

Във връзка с така изложеното резонно възникват следните въпроси, които Ви поставям понастоящем:

1. Какъв е общият размер на натрупаните дефицити? Как се разпределят те по отделните културни институти?

2. Колко са неразплатените средства към различни артистични изпълнители?

3. Колко са неразплатените средства към доставчиците на дейности и услуги, както и броя на доставчиците на различни дейности и услуги в сферата на сценичните изкуства?

4. Защо е било допуснато формирането и натрупването на дефицити в разплащанията с доставчици, артисти и изпълнители и финансирането на държавни културни институти? Откога съществуват, кой е отговорен за тяхното допускане и какви санкции е осъществило повереното Ви министерство в тази връзка?

5. Предприело ли е мерки и ако е така, то какви мерки е предприело повереното Ви министерство за предотвратяване и овладяване на дефицита във финансирането на дейността на сценичните изкуства и свързаните с тях лица? По какъв начин е организирано възстановяването на допуснатите дефицити? В какви срокове планира министерството да издължи неразплатените средства?

6. Каква част от отредените за финансиране на сценичните изкуства средства в размер на 56 млн. лв са реално разходвани до настоящия момент по предназначение и колко е остатъкът? Ако е налице пренасочване на финансови средства, то за какви цели, към кое перо и с чие одобрение са били пренасочени?

Проверка на „Площад Славейков“ установи, че културата започва да затъва още в началото на 2015 г., когато държавата не изплаща предходните задължения за 2014-а г. По думите на зам.-министъра Боил Банов, Министерството на културата са платили само 25% от дължимото. Останалите 75% са били издължени чак през месец октомври. Така дефицитите са били заложени още в началото на годината, а театрите, оперите и оркестрите са влезли в извънредни дългове.

При промяната в единния разходен стандарт, влязъл сила от 1 юли, рязко са били намалени бюджетите на музикалните институти и драматично-куклените театри. Масово се бавят заплатите – както в София, така и в страната, а хонорари артистите на граждански договор не са виждали от месец април. В момента Министерството на културата прави плащания само по трудови договори. От сайта на висшето арт ведомство разбираме, че и за ноември има забавени заплати. Към днешна дата заплати за настоящия месец нямат в Младежкия театър, „Сфумато“, съставите във Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Благоевград, операта в Стара Загора.

Много от театрите – в Плевен, Ловеч, Пазарджик…, не са в състояние да си платят режийните – ток, парно, телефони, както и задълженията към частни фирми, изработвали им декори, извършвали транспортни дейности… Оказва се, че всеки, който не е на трудов договор към министерството, работи благотворително за него. Защото държавата не плаща за труда им. Така някои от фирмите, на които се дължат пари, започват да завеждат дела срещу културните институти. От тях ще се искат дължимите суми – независимо, че Министерството на културата не ги е изплатило.

Във вторник библиотекари и музейни специалисти от цялата страна излязоха на протест срещу мизерните условия и нищожните възнаграждения, срещу които са принудени да работят. А в сценичните изкуства на места даже и пари няма. На властта културата й е последна грижа – и даже й е в тежест, тъй като липсата й е очевидно предимство при избори. Творците не заплашват правителството нито с блокирани улици, нито с оръжие, а излизат пред парламента въоръжени само с културата си, така че скоро може би ще видим началото на края – как се затварят театри, опери, оркестри, музеи и библиотеки. Ето това е начинание, с което държавните ни мъже ще останат в историята. Безсъмнено.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС