POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Арт афиш за уикенда: Ибсен, арабска поезия и Брус Лий

Изложби, танци, концерт на Графа и разговор за литература - сред акцентите за 21 и 22 март

Sofia Dance Fest 2015 ще разтърси столичната зала „Триадица“. - Арт афиш за уикенда: Ибсен, арабска поезия и Брус Лий

Sofia Dance Fest 2015 ще разтърси столичната зала „Триадица“.

Пролетта започва на 21 март с разнообразни културни събития – от театралната сцена, през бойните изкуства на големия екран и танците, та до арабската литература. Въпреки че за неделя (22 март) афишът е скромен, има няколко изложби, на които „Площад Славейков“ препоръчва да обърнете внимание.

Спящата красавица

Spiashta

Режисьорът Венцислав Асенов представя „Спящата красавица“ в Младежкия театър от 11 часа в събота (21 март). „От приказка вяра щом носиш в сърцето, със нея ще стигнеш ти много далеко…“, обещават създателите на спектакъла.

Хенрих Ибсен в Червената къща

Темата за свободата и връзката ѝ с моралния избор, за смъртта като отчаян жест в търсене на отхвърления бог разглежда спектакълът „Росмерсхолм“ по пиесата на драматурга Хенрих Ибсен. Публиката ще я види в Червената къща в София от 19,30 часа на 21 март. Режисьор е Явор Кирилов, в ролите влизат Явор Костов, Янко Велков, Васил Димитров, Марий Росен и Антоанета Петрова.

Ретроспектива на бойните изкуства

Bruce

Филмов маратон по бойни изкуства започва в Дома на киното в събота (21 март) от 20 часа. С „Пътят на дракона“ от 1972 г. с Брус Лий започва серията от общо 6 емблематични заглавия, които ще представят на българските зрители някои от най-ярките образци на хонгконгското кино за бойни изкуства – с незабавими роли на Лрус Лий, Джеки Чан и Джет Ли.

Специални гости за откриването на събитието на 21 март ще бъдат Дрю Лай – официален представител, КК Йенг – асистент и Мелиса Паскал, пресаташе на Хонгконгския офис за икономика и търговия в Брюксел.

Ретроспективата ще продължи на 23 март, 18 часа с „Близки срещи от страшен вид“ (1980), „Дуел до смърт“ (1983) и „Младият майстор“ (1980) съответно от 18,30 и от 20,30 на 24 март, „Отвъд закона“ (1986) от 18 часа на 25 март и „Имало едно време в Китай 2“ (1992) от 15 часа на 29 март.

Поглед към арабската литература

Minna

Разговор за сирийския писател Ханна Мина събужда интереса към съвременната арабска литература. Той е иницииран от Форум за арабска култура и ще протече на 21 март от 19 часа в социален център Аделанте в София (на ул. „Гурко“ 27).

Авторът е роден в Латакия през 1924 г. и се смята за един от най-големите съвременни писатели и публицисти на Сирия. Той е привърженик на реализма в литературата, автор е на 30 романа, много от които е посветил на морето заради годините си като моряк. „На 21-ви март ще се съберем, за да поговорим, представим и почетем откъси от произведения на Ханна Мина и разбира се – да се видим и прекараме хубаво“, обещават организаторите.

Пролетта на един Граф

Grafa

Владимир Ампов-Графа влиза в пролетен режим с участието си на 21 март (събота) от 22 часа в столичния клуб „Терминал 1“. Публиката ще чуе и бенда му в състав: Мирослав Иванов (китара), Росен Ватев (барабани), Краси Тодоров (пиано), Ивайло Звездомиров (бас) и DJ Борче (перкусии). В шоуто ще се появят и момичетата от LaTida.

Sofia Dance Fest

dance

Международният фестивал за танци Sofia Dance Fest 2015 отваря врати в три дни – от 20 до 22 март в столичната зала „Триадица“ – при вход свободен. Вторият ден (21 март) започва с фестивална и турнирна част от 9,30 часа – първо с шоу танци (латино, Боливуд, етно, бели денс), фолклорни и мажоретни танци и стрийт и поп танци. Следва турнирно танцово шоу, както и турнир за мини и големи продукции. В третия ден, неделя, е гвоздеят на събитието – турнирите в класическия танц, в акробатичния танц, в модерния и съвременен танц и в джаз танците.

Пространство – публика

Prostranstvo

До 26 април в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (бул. „Черни връх“ 2) е поместен проектът „Пространство – публика“. Той включва визуализации, обвързани със сградата на музея, нейната история, трансформация и с хората, които я посещават. Чрез арт инсталации художници и архитекти коментират пространството на музея, както и връзката му с публиката.

В първата изложба от проекта участват Вито Валентинов, Симеон Симеонов, арх. Милена Металкова-Маркова, Адел Лемоан и Жул Синьо. Куратор на проекта е Надежда Джакова.

Тела в движение

TEla

Двайсет красиви кадъра на атлетични тела експонира в изложбата „Тела в движение“ Софийската филхармония. Фотосите ще бъдат достъпни за меломаните до 31 март (вторник), а след това ще поеме на обиколка из България, за да събира средства за младите ни надежди в леката атлетика.

Линия, петно, контур

Viktormov

Виктор, Тита и Сава канят на фантастично пътешествие в света на красотата. В „Сохо“ на ул. „Искър“ 4 в София те представят до 17 април изложбата си „Виктормов“. Тита рисува върху черно-бели фотографии и прави изящни кукли, а Виктор посяга към акварела, графита и акрила за илюстрациите си. Накрая малкият Сава събира частите в едно цяло с детските си рисунки.

За това как са се случили тези рисунки и кукли. За това колко свободен и верен на себе си и израза си можеш да бъдеш. Да се оставиш на редките моменти тишина или връхлетяло те дежа вю. Да изразиш „най-многото“ с най-малкото: линия, петно, контур. Дори и да изглеждат понякога недовършени, да са само порив и твоя си истина и желание. За лекотата, лаконичността, прямотата. Затова и Виктор и Тита не поощряват сина си Сава да оцветява, а да излиза извън рамките. Да не рисува коминчета с пушек и усмихнато слънце и да озаглави най-накрая рисунките си…, само ако пожелае.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90