Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културен туризъм до Плевен за спектакъл на Явор Гърдев

Пътуващите зрители получават билет за театър, нощувка и закуска

Актьорите Владимир Карамазов и Надя Керанова в сцена от спектакъла „Опашката“. Снимка: Стефан Н. Щерев - Културен туризъм до Плевен за спектакъл на Явор Гърдев

Актьорите Владимир Карамазов и Надя Керанова в сцена от спектакъла „Опашката“. Снимка: Стефан Н. Щерев

„Стани пътуващ зрител“, призовават от Плевенския театър. Васил Василев, директорът на Драматично – куклен театър „Иван Радоев“, е осъществил идея, която може да бъде от полза не само за театъра в града, но и за съживяването на туризма в постпандемична обстановка. По негова инициатива и в сътрудничество с плевенския хотел „Ростов“ зрителите могат да купят билет, нощувка и закуска за две от представленията на спектакъла на Явор Гърдев „Опашката“ на 2 и 3 юли. 50 лв. струва билетът и нощувката за един, а 75 лв. – за двама.

Тази инициатива, която ще бъде продължена, вероятно ще бъде единствената възможност за софийските зрители да гледат спектакъла заради сложната му сценография, която затруднява гостуванията му извън Плевен, обясни пред „Площад Славейков“ директорът на плевенския театър Васил Василев. Той добави, че цената на билетите за „Опашката“, която е между 20 и 25 лв., според закона за делегираните бюджети лишава театъра от държавната субсидия, защото тя се полага само за билети на цена до 20 лв.

„Опашката“ е най-новото заглавие в афиша на Театър „Иван Радоев“. Премиерата на спектакъла, поставен от Явор Гърдев по романа на Захари Карабашлиев, беше на 22 май. В главната роля на Кандидата е Владимир Карамазов. Участват още Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Ованес Торосян и др.

Вижте още: ЯВОР ГЪРДЕВ ОТНОВО ПОСТАВЯ ГОЛЯМ БЪЛГАРСКИ РОМАН НА СЦЕНА

Романът на Захари Карабашлиев „Опашката“ бе приет позитивно от читателската публика, след като излезе в началото на 2021 г. Сюжетът му разказва за едно близко бъдеще, в което хората преодоляват последствията от пандемия, докато героите участват в сложни задкулисни политически игри и изборни машинации.

КОМПРОМИСЪТ – ТАЗИ РАЗРУШИТЕЛНА ИЛЮЗИЯ ЗА СВОБОДА

Владимир Карамазов коментира инициативата на Плевенския театър във Фейсбук с думите:

„Културен туризъм. Това е нещо, което съм правил много пъти. По-често извън България. Да пътуваш специално, за да гледаш нещо, което ти е любопитно, е наистина вълнуващо. Така гледах Джеръми Айрънс в Бристол, така гледах Сергей Палунин в Лондон, ходили сме до Дрезден заради една страхотна изложба… и още много. В нашата страна не е много познато. И ако го има, го правят единици. Ето какво нещо е измислил директорът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Много ми хареса, Плевен е близо и е повод да се измъкнете за един ден от лудницата. Ние ще играем и ще се радваме, че сме поводът за вашето културно пътуване!

Стани пътуващ зрител, за да усетиш отново свободата на нормалността, за да се насладиш на един великолепен спектакъл“.

Билетите за 3 юли вече са изкупени.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg