Културните забележителности на Враца събрани в онлайн платформа (линк)

„Open Vratsa“ - пътеводител за културен, кулинарен, планински, екстремен туризъм във Враца и нейните околности

Водопад Скакля, Природен парк 
„Врачански Балкан“. Снимка: „Open Vratsa“ - Културните забележителности на Враца събрани в онлайн платформа (линк)

Водопад Скакля, Природен парк „Врачански Балкан“. Снимка: „Open Vratsa“

Културна и туристическа онлайн платформа, посветена на забележителностите на Враца, създаде екип от експерти, получили образование навън и завърнали се да работят в родния си град, съобщиха от местната община. Проектът е подкрепен от Община Враца и Фондацията „Америка за България”.

„Open Vratsa“, изградена върху досегашния уеб портал OpenVratsa.bg, информира за събитията в града и региона и същевременно е наръчник за най-интересните природни и културни забележителности.

В портала са събрани любопитни истории от миналото и настоящето на града, които напомнят за богатата му история и стратегическо значение още от времето на траките. От периода на античността датира една изключителна археологическа находка – най-голямото съкровище, открито на територията на страната. Рогозенското съкровище, намерено през 1986 г. в едноименното село, е изложено за посетители в Регионален исторически музей в град Враца.

Рогозенското съкровище е изложено във врачанския музей. Снимка: „Open Vratsa“

Екипът, създал „Open Vratsa“, популяризира града чрез най-впечатляващите му забележителности като пещерата „Леденика“, проходa „Вратцата“, водопадa „Скакля“, природен парк „Врачански Балкан“, къщата музей на баба Илийца, паметникa на връх Околчица и атрактивни събития като „Фолклорен събор Леденика“, „Фестивал на баницата“, „Музика в пещерата“ и други.

Америка за България

В процес на подготовка е и вторият етап от развитието на „Open Vratsa“, който ще предложи преживявания, свързани с кулинарния и винен туризъм, еко пътеки, както и екстремен туризъм – алпинизъм, планинско колоездене (Freeride и Trial), парапланеризъм, делтапланеризъм…

„Вярвам, че тази инициатива – плод на обединените усилия на толкова много хора, ще даде добър сигнал на бизнеса в града, на всички туристически обекти в региона и, разбира се, на туристите от цяла България. Стремим се да им покажем силните си страни, нашето гостоприемство и многообразните природни забележителности на региона, които наистина омагьосват“, заяви кметът на града Калин Каменов.

„Open Vratsa“ предлага още информация за хотели, къщи за гости, ресторанти в региона, както и указания как да стигнете до избраната дестинация.

Фондация „Америка за България” е подкрепила създаването на новата платформа и като част от новата си инициатива – конкурс за финансиране на проекти за развитие на туризма в Северозападна България и за популяризирането ѝ като привлекателна туристическа дестинация.

„Развитието на културно-исторически и природен туризъм сплотява местните общности и им дава възможност да работят за подобряване на местната икономика и качеството на живот“, обясни Юлиана Дечева от Фондация „Америка за България“.

Проходът „Вратцата“. Снимка: „Open Vratsa“


Платена публикация

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3