Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бежанците от Запад на Изток

Не е ли прекрасно човек да е икономически беглец от социалистическа, лява Европа - в капиталистическа, дясна Русия?

Жерар Депардийо се учи да коси трева в Беларус. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Бежанците от Запад на Изток

Жерар Депардийо се учи да коси трева в Беларус. Снимки: ЕПА/БГНЕС

„Из широки гащи запасен дубликат скъпоценен изваждам им.
Четете, завиждайте – аз съм съветски гражданин“.

90 години след написването им, тези Маяковски стихове прочути, май са вече чути. Досега, през последните 100 години, стотици видни представители на руската култура (също както и децата на политическия елит) избираха доброволно или принудително да живеят и работят на Запад. Ето че доживяхме и обратния процес, или поне началото му. Вярно, че не са стотици, а в най-добрия случай десетки, но има известни в културата и физкултурата имена, които искат, обмислят и получават руски паспортни.

Не първият, но май най-известният сърфист върху новата преселническа вълна беше Жерар Депардийо – прочут френски актьор, дълбоко обиден от предложения силно социалиалистически 75-процентов данък за богатите в родната му Франция. В средата на декември 2012 г. той се премести в съседна Белгия. Но скоро и тамошният 50% данък му се видя прекалено голям. И щом научи, че в Русия дори милиардерите-олигарси не плащат повече от 13% , без много колебания поиска руско гражданство.

Още на 5 януари Владимир Путин лично връчи на Депардийо новия му руски паспорт. На 23 февруари, в Деня на Защитниците на отечеството, му предоставиха и ключ от квартира в град Саранск, Мордовска автономна република, на улица „Демократическая“, дом 1. По този повод Жерар коментира:

„Слава на Русия, слава на Мордовия! Без да имат нефт и газ, тук живеят богати хора… Искам да благодаря на цяла Русия и цяла Мордовия за честта именно в Деня на мъжете да получа регистрация в Мордовия!“

Два дни по-късно Депардийо получи още една квартира – петстаен апартамент в Чечня, от Рамзан Кадиров, и званието почетен гражданин на Чеченската република. Не е ли прекрасно човек да е икономически бежанец от социалистическия, безпощаден към богатите, ляв Запад – в капиталистическия, щедър към преуспелите, десен Изток? В това се превърна Русия, която навремето зовеше пролетариите от цял свят да се обединяват под червените знамена.

Никак не е чудно, че през 2015 г. в интервю за списание „Венити феър“ Жерар Депардийо заяви:

„Аз съм готов да умра за Русия, защото хората тук са силни.  Не искам да умирам като глупак в днешна Франция. Обожавам своя руски паспорт, вътре в себе си се чувствам много руски“, редеше думите почти като Маяковски  Жерар Ксавиерович.

„Вътре в себе си се чувствам много руски“, твърди Жерар Депардийо.

„Вътре в себе си се чувствам много руски“, твърди Жерар Депардийо.

Той с удоволствие разказва пред медиите как смята да си купи квартира в Москва (защо ли още не са му подарили?), да поживее в Сибир, да си има къщичка на брега на Байкал и колко се радва да е гражданин на Русия. Кой не би се радвал?

Най-новата новина от Депардийо е от 3 ноември, когато негов представител уведоми света:

„Вече три години Депардийо плаща данъци върху парите, които изкарва в Русия, но още не получава руска пенсия. Той все още работи и засега не се е пенсионирал“.

В същия ден друга попкултурна икона, холивудската екшън звезда от близкото минало, Стивън Сегал – получи лично от Владимир Путин новия си руски паспорт. И според руските медии, като всеки 64-годишен руснак, ако пожелае, той може веднага да започне да получава социална си месечната си пенсия в размер на 5 000 рубли ($78).  Но и той още работи. При това по-усилено от когато и да е в кариерата си. Само през тази години се е снимал в десет филма – но ние най-вероятно няма да видим по кината нито един от тях.

Сегал и Путин са приятели отдавна и имат обща страст – бойните изкуства: Сегал е специалист в айкидо, а Путин в джудото. Появават се заедно на различни спортни събития и демонстрации, а веднъж – кой знае защо – и на икономически форум във Владивосток. Руското и американското не са единствените гражданства на Сегал. В нощта на 31 декември 2015 г. героят от „Над закона“, „Труден за убиване“ и „Белязан да умре“ не бе в Русия, а веселеше гражданите на площада в Белград с блусгрупата си. И през януари получи и сръбско гражданство.

Дали ще има и други?

Ако четем руските сайтове, бежанците от културата ще стават все повече. По въпроса дали да не се преселят в Русия вече разсъждавали Робърт Де Ниро, Леонардо ди Каприо и Робърт Дауни-Младши. По време на посещение в Москва Железният човек заяви пред руски медии, че смята да дойде в Русия, „за да се спаси от ужасите на капитализма“ – но веднага добави, че това, естествено, е шега.

Пред септември френският актьор Сами Насери („Такси“) съвсем не се шегуваше, когато каза:

„В това, че известни хора са толкова очаровани от вашата страна, че искат да получат руски паспорти, няма нищо лошо. Аз засега не съм имал подобни предложения, но би ми било много приятно“.

Може би ще му предложат.

Фред Дърст от „Лимп Бизкит“ от  2015 г. фактически работи в Русия – с последното си турне обиколи 20 града – и копнее да стане руски гражданин. В ефира на радио Rock FM той заяви, че търси „познати“, които да му помогнат да получи руско гражданство, защото процесът бил много сложен. Може би първо трябва да се сприятели с Путин?

В началото на тази години още един френски актьор – Пиер Ришар („Високият рус мъж с черната обувка“) – получи руски паспорт, но само символичен. Дали това го обиди, или по други съображения, но малко по-късно Ришар отказа да гостува в със спектакъла си „Пиер Ричард III“ в Крим – и сега в Русия вече не го харесват много.

Най-новата световна знаменитост, съвсем прясна в намерението да стане руска гражданка – може би  – е красивата звезда на италианското кино от 70-те и 80-те Орнела Мути. На 6 ноември един руски артист на име Александър Рева разказа, че Мути иска да стане гражданка на РФ и подготвя съответните документи. Тя му била казала това по време на презентацията на съвместния им клип „Как Челентано“ на 5 ноември.

Орнела Мути не реагира, но Кремъл се изказа – Песков, говорителят на Путин обясни, че няма постъпило заявление за гражданство от името на италианската актриса. Но обеща:

„Ако такова заявление постъпи, президентът ще го разгледа“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90