Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културният ни институт в Париж не е събирал пари от билети за „Йоан Кукузел“

Министерството на културата опроверга твърденията, че са прибрали приходите от концерта

Хорът „Йоан Кукузел“ изнесе концерт в катедралата Нотр Дам в Париж на 16 април. - Културният ни институт в Париж не е събирал пари от билети за „Йоан Кукузел“

Хорът „Йоан Кукузел“ изнесе концерт в катедралата Нотр Дам в Париж на 16 април.

„Тиражираните в публичното пространство твърдения, че Българският културен институт в Париж е събирал пари от билети на концерта на хор „Йоан Кукузел” в катедралата Нотр Дам в Париж категорично не отговарят на истината“, се посочва в позиция на Министерството на културата.

„Представянето на хора в прочутата катедрала, което се случва за първи път в историята на „Йоан Кукузел – Ангелогласният”, беше част от съпътстващата културна програма в дните на откриването на българската изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в музея Лувър, в която са включени експонати от 17 български музея. Министерството на културата договори Нотр Дам да предостави безплатно на България катедралата за представянето на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел”. Право на катедралата е как да разполага със собствената си зала“, се казва в съобщението от културното ведомство.

По-рано пред Нова телевизия диригентът на хора Димитър Димитров заяви, че не знае къде са отишли приходите от билетите на посетителите на концерта.

„Изобщо не съм в течение. Тези неща са договаряни с Българския културен център. При нас никога не е ставало въпрос за пари. Не знаем колко са били билетите. Водят ни, пеем и си отиваме“, каза той.

Вижте кадри от концерта на „Йоан Кукузел“ в Нотр Дам, поместени на страницата на Българския културен институт в Париж:

n2

n3

n4

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg