Културно-исторически ценности в центъра на София застрашени от бъдещ строеж

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков загрижен за опазването на църква в района и за облика на знакови обекти около хотел „Рила“

На мястото на хотел „Рила“ предстои да се издигне нова сграда. Снимка: Район „Средец“ на Столична община - Културно-исторически ценности в центъра на София застрашени от бъдещ строеж

На мястото на хотел „Рила“ предстои да се издигне нова сграда. Снимка: Район „Средец“ на Столична община

Археологически резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец” е застрашен от бъдещото строителство на 42-метрова сграда с търговска, жилищна и административна част на мястото на хотел „Рила“ в столицата, предупреди кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков във Фейсбук. Предложението е постъпило в районната администрация след одобрението му от главния архитект на София Здравко Здравков.

Според Трайков, това ще създаде сериозни проблеми в района, който е архитектурен резерват със сериозно културно-историческо значение. Във възражението, изпратено до арх. Здравков от районния кмет, са описани негативните въздействия на проекта.

Според становището на районната администрация обектът попада в територия с културно-историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“. Новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „национално значение“. Обектът попада и в охранителна зона на единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски“, с категория „местно значение“. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности.

Освен затрудненията за гражданите и гостите на централния софийски район, от кметството изразяват тревога, че ще бъде застрашена уличната настилка около обекта, която представлява единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност (НКЦ) “Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 г. на територията на град София” с предварителна категория „местно значение“.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах