Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културно-исторически ценности в центъра на София застрашени от бъдещ строеж

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков загрижен за опазването на църква в района и за облика на знакови обекти около хотел „Рила“

На мястото на хотел „Рила“ предстои да се издигне нова сграда. Снимка: Район „Средец“ на Столична община - Културно-исторически ценности в центъра на София застрашени от бъдещ строеж

На мястото на хотел „Рила“ предстои да се издигне нова сграда. Снимка: Район „Средец“ на Столична община

Археологически резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец” е застрашен от бъдещото строителство на 42-метрова сграда с търговска, жилищна и административна част на мястото на хотел „Рила“ в столицата, предупреди кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков във Фейсбук. Предложението е постъпило в районната администрация след одобрението му от главния архитект на София Здравко Здравков.

Според Трайков, това ще създаде сериозни проблеми в района, който е архитектурен резерват със сериозно културно-историческо значение. Във възражението, изпратено до арх. Здравков от районния кмет, са описани негативните въздействия на проекта.

Според становището на районната администрация обектът попада в територия с културно-историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“. Новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „национално значение“. Обектът попада и в охранителна зона на единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски“, с категория „местно значение“. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности.

Освен затрудненията за гражданите и гостите на централния софийски район, от кметството изразяват тревога, че ще бъде застрашена уличната настилка около обекта, която представлява единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност (НКЦ) “Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 г. на територията на град София” с предварителна категория „местно значение“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90